Taco cups

Taco cups

Taco cups. Pyszna chrupiąca domowa tortilla wypełniona aromatycznym farszem w stylu meksykańskim. Doskonale się sprawdzą na obiad czy kolacje lub jako idealna przekąska na imprezę

Taco cups

Taco cups

Taco cups, pyszna chrupiąca domowa tortilla wypełniona aromatycznym farszem w stylu meksykańskim. Doskonale się sprawdzą na obiad czy kolacje lub jako idealna przekąska na imprezę.

Taco cups z czego przygotować

Możesz je zrobić z dowolnej tortilli pszennej, owsianej, gryczanej lub ziemniaczanej. Do uformowania kubeczków wykorzystałam małe foremki do zapiekania o średnicy 10-11cm. Wystarczy wyciąć kółka z tortilli włożyć do foremek i zapiec.
Upieczone Taco cups napełniasz dowolnym farszem i zapiekasz. Jest to świetna przystawka na imprezy, możesz zaprać je w pudełeczku do pracy lub przygotować na obiad.

Czym wypełnić Taco cups

Najlepszy farsz będzie z mięsa mielonego ( wołowe/ wieprzowo-wołowe), z dużą ilością przypraw, fasoli i kukurydzy. Świetnie się sprawdzi farsz do burrito z tego przepisu ( klik). W wersji wegetariańskiej możesz wykorzystać ten farsz z komosą ryżową ( klik), lub jaglanką ( klik).

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sałatka burrito

Burrito

Zapiekane burrito

Taco cups

Taco cups, pyszna chrupiąca domowa tortilla wypełniona aromatycznym farszem w stylu meksykańskim. Doskonale się sprawdzą na obiad czy kolacje lub jako idealna przekąska na imprezę.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Taco cups
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Danie Danie główne, Przekąski, Przystawka
Kuchnia Mexican
Porcje 6 szt.

Sprzęt

  • 6 foremek do pieczenia fi 11cm
  • 1 patelnia

Składniki
  

  • 6 szt. tortille gryczane (przepis) lub zwykle pszenne
  • 1 szt puszka mieszanki meksykanskiej
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 szt. ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu
  • 1 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki passaty
  • 1 szt. cebula czerwona
  • 1 op. 1 puszka fasoli
  • 1 op. puszka kukurydzy
  • 1 szt. papryka zielona
  • 1 szt. natka pietruszki lub kolendra

Przyprawy:

  • ¼ łyżeczki sól, pieprz, kurkuma, cebula suszona, suszone pomidory, czosnek, kolendra suszona, papryka słodka i chili, kumin, harrisa.

Dodatki:

  • 1 szt limonka
  • 1 szt mały jogurt naturalny zwykły lub roślinny
  • 1 op. tarta mozzarella / ser kozi

Przygotowanie

  • Potrzebujesz małe foremki do zapiekania 11cm.
  • Z tortilli wytnij kolka większej średnicy od foremki. Włóż do foremki i wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na 15min ( mają się zarumienić, czas uzależniony od piekarnika)
  • Cebule i czosnek pokrój drobno i usmaż na oleju, dodaj mięso, przyprawy i koncentrat. Smaż przez 10min, cały czas mieszając. Do usmażonego mięsa dodaj passatę, fasole, kukurydze i mieszankę, cześć wybranego sera. Wymieszaj.
  • Przełóż farsz do upieczonych kubeczków z tortilli.
  • Wstaw do piekarnika na 10 min, w połowie pieczenia posyp wybranym serem.
  • Upieczone kubeczki posyp pokrojona drobno papryka i czerwona cebula oraz natka / kolendra. Zrób kleks z jogurtu i wciśnij trochę soku z limonki.
tagi burrito, mieso mielone, taco, taco cup, tortilla, tortille gryczane
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!