Taco cups

Taco cups

Taco cups. Pyszna chrupiąca domowa tortilla wypełniona aromatycznym farszem w stylu meksykańskim. Doskonale się sprawdzą na obiad czy kolacje lub jako idealna przekąska na imprezę

Taco cups



Taco cups

szczegóły:

Porcje

6 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • tortille gryczane ( szukaj w przepisach)
  • 1 puszka mieszanki meksykanskiej
  • 500g miesa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki passaty
  • tarta mozzarella / ser kozi
  • cebula czerwona
  • limonka
  • 1 jogurt naturalny roślinny
  • 1 puszka fasoli i kukurydzy
  • papryka zielona
  • natka pietruszki lub kolendra
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, cebula suszona, suszone pomidory, czosnek, kolendra suszona, papryka słodka i chili, kumin, harrisa.

Przygotowanie


  • Przepis na tortille gryczane znajdziecie we wcześniejszych postach.
    Potrzebujesz małe foremki do zapiekania.
    Z tortilli wytnij kolka większej średnicy od foremki. Włóż do foremki i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15min
  • Cebule i czosnek pokrój drobno i usmaż na oleju, dodaj mięso, przyprawy i koncentrat. Smaż przez 10min, cały czas mieszając.
  • Do usmażonego mięsa dodaj passatę, fasole, kukurydze i mieszankę, cześć wybranego sera. Wymieszaj.
  • Przełóż farsz do upieczonych kubeczków z tortilli. Wstaw do piekarnika na 10 min, w połowie pieczenia posyp wybranym serem.
  • Upieczone kubeczki posyp pokrojona drobno papryka i czerwona cebula oraz natka / kolendra. Zrób kleks z jogurtu i wciśnij trochę soku z limonki.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz