Taco cups

Taco cups, pyszna chrupiąca domowa tortilla wypełniona aromatycznym farszem w stylu meksykańskim. Doskonale się sprawdzą na obiad czy kolacje lub jako idealna przekąska na imprezę.
Taco cups z czego przygotować
Możesz je zrobić z dowolnej tortilli pszennej, owsianej, gryczanej lub ziemniaczanej. Do uformowania kubeczków wykorzystałam małe foremki do zapiekania o średnicy 10-11cm. Wystarczy wyciąć kółka z tortilli włożyć do foremek i zapiec.
Upieczone Taco cups napełniasz dowolnym farszem i zapiekasz. Jest to świetna przystawka na imprezy, możesz zaprać je w pudełeczku do pracy lub przygotować na obiad.


Czym wypełnić Taco cups
Najlepszy farsz będzie z mięsa mielonego ( wołowe/ wieprzowo-wołowe), z dużą ilością przypraw, fasoli i kukurydzy. Świetnie się sprawdzi farsz do burrito z tego przepisu ( klik). W wersji wegetariańskiej możesz wykorzystać ten farsz z komosą ryżową ( klik), lub jaglanką ( klik).
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sprzęt
- 6 foremek do pieczenia fi 11cm
- 1 patelnia
Składniki
- 6 szt. tortille gryczane (przepis) lub zwykle pszenne
- 1 szt puszka mieszanki meksykanskiej
- 500 g mięsa mielonego
- 1 szt. ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu
- 1 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju
- 3 łyżki passaty
- 1 szt. cebula czerwona
- 1 op. 1 puszka fasoli
- 1 op. puszka kukurydzy
- 1 szt. papryka zielona
- 1 szt. natka pietruszki lub kolendra
Przyprawy:
- ¼ łyżeczki sól, pieprz, kurkuma, cebula suszona, suszone pomidory, czosnek, kolendra suszona, papryka słodka i chili, kumin, harrisa.
Dodatki:
- 1 szt limonka
- 1 szt mały jogurt naturalny zwykły lub roślinny
- 1 op. tarta mozzarella / ser kozi
Przygotowanie
- Potrzebujesz małe foremki do zapiekania 11cm.
- Z tortilli wytnij kolka większej średnicy od foremki. Włóż do foremki i wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na 15min ( mają się zarumienić, czas uzależniony od piekarnika)
- Cebule i czosnek pokrój drobno i usmaż na oleju, dodaj mięso, przyprawy i koncentrat. Smaż przez 10min, cały czas mieszając. Do usmażonego mięsa dodaj passatę, fasole, kukurydze i mieszankę, cześć wybranego sera. Wymieszaj.
- Przełóż farsz do upieczonych kubeczków z tortilli.
- Wstaw do piekarnika na 10 min, w połowie pieczenia posyp wybranym serem.
- Upieczone kubeczki posyp pokrojona drobno papryka i czerwona cebula oraz natka / kolendra. Zrób kleks z jogurtu i wciśnij trochę soku z limonki.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!