Zapiekane burrito

Zapiekane burrito

Zapiekane burrito. Tortille bg z pysznym farszem w stylu meksykańskim. Prosty przepis na zdrowe domowe jedzenie w stylu fast food.

Zapiekane burrito



Zapiekane burrito

szczegóły:

Porcje

6 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Mięso:
  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki passaty
  • tarta mozzarella / ser kozi
  • cebula czerwona
  • 1 puszka fasoli i kukurydzy
  • natka pietruszki lub kolendra
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, cebula suszona, suszone pomidory, czosnek, kolendra suszona, papryka słodka i chili, kumin, harrisa.
  • 3 tortille gryczane
  • limonka
  • 250 ml pasaty- wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem
  • czerwona cebula
  • papryka zielona
  • pomidor
  • 100g ryżu

Przygotowanie


  • Cebule i czosnek pokrój drobno i usmaż na oleju, dodaj mięso, przyprawy i koncentrat. Smaż przez 10min, cały czas mieszając. Do usmażonego mięsa dodaj passate, fasole, kukurydze i mieszankę, cześć wybranego sera. Wymieszaj

  • Cześć cebuli i papryki, czosnek usmaż na oleju, dodaj ryż i smaż przez 1-2, zalej szklana wody. Ryż będzie gotowy jak wchłonie cała wodę.

  • Na placku ułóż pasek z mięsa, ryżu, posyp wybranym serem, pokrojona cebula, papryka i pomidorem. Zwiń lub złóż tortille. Ułóż w naczyniu, polej sosem. Wstaw do piekarnika na 15 min. Pod koniec pieczenia posyp serem. Przed podaniem skrop sokiem z limonki i posyp natka lub kolendra.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz