Zapiekane burrito

szczegóły:
Porcje
6 szt
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- Mięso:
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej
- 500g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju
- 3 łyżki passaty
- tarta mozzarella / ser kozi
- cebula czerwona
- 1 puszka fasoli i kukurydzy
- natka pietruszki lub kolendra
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, cebula suszona, suszone pomidory, czosnek, kolendra suszona, papryka słodka i chili, kumin, harrisa.
- 3 tortille gryczane
- limonka
- 250 ml pasaty- wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem
- czerwona cebula
- papryka zielona
- pomidor
- 100g ryżu
Przygotowanie
Cebule i czosnek pokrój drobno i usmaż na oleju, dodaj mięso, przyprawy i koncentrat. Smaż przez 10min, cały czas mieszając. Do usmażonego mięsa dodaj passate, fasole, kukurydze i mieszankę, cześć wybranego sera. Wymieszaj
Cześć cebuli i papryki, czosnek usmaż na oleju, dodaj ryż i smaż przez 1-2, zalej szklana wody. Ryż będzie gotowy jak wchłonie cała wodę.
- Na placku ułóż pasek z mięsa, ryżu, posyp wybranym serem, pokrojona cebula, papryka i pomidorem. Zwiń lub złóż tortille. Ułóż w naczyniu, polej sosem. Wstaw do piekarnika na 15 min. Pod koniec pieczenia posyp serem. Przed podaniem skrop sokiem z limonki i posyp natka lub kolendra.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!