Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna doskonały sposób na wykorzystanie tego, co w sezonie najlepsze. Może być dodatkiem do makaronu, czy ryżu, lub samodzielnym, lekkim daniem.
Z resztek zapiekanki można zrobić pyszny sos, wystarczy zblendować to co zostało z obiadu.

Jakie warzywa?

Wybierając warzywa do zapiekanki kieruj się sezonem, oraz ich czasem pieczenia. Ważne jest to, aby całość zapiekła się w tym samym czasie. Zwróć uwagę na ich wielkość, aby po pokrojeniu w plastry miały takie same średnice. Dzięki temu zapiekanka będzie równa i po upieczeniu będzie się ładnie prezentować.

Do zapiekanek doskonała jest cukinia, bakłażan, cebula, papryka, pomidory.

Zapiekanka warzywna nie wymaga wielu przypraw, wystarczą podstawowe jak sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, aby wydobyć z pieczonych warzyw najlepszy smak. Dodatek passaty pomidorowej tworzy pyszny i aromatyczny sos, który zagęszcza rozpuszczony ser.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Tarta z bobem i kurkami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Lasagne bolognese

Krokiety zapiekane

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna doskonały sposób na wykorzystanie tego co w sezonie najlepsze. Może być świetnym dodatkiem do makaronu czy ryżu lub samodzielnym lekkim daniem. Można też ją blendowa aby powstał pyszny sos.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Zapiekanka warzywna
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 naczynie do zapiekania

Składniki
  

  • 2 szt. cebule czerwone
  • 1 szt. średnia cukinia
  • 1 szt. średni bakłażan
  • 2 szt. pomidory

Sos:

  • 250 ml 50 ml passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki sól
  • ¼ łyżeczki pieprz
  • ¼ łyżeczki czosnek
  • ¼ łyżeczki zioła prowansalskie
  • ¼ łyżeczki harrisa
  • ¼ łyżeczki suszona cebula
  • ¼ łyżeczki bazylia
  • ½ op. 1/2 opakowania tartej mozarelli
  • 1 łyżka olej z ziołami

Dodatki:

  • 1 łyżka parmezan

Przygotowanie

  • Warzywa pokrój w plastry. W naczyniu do zapiekania wymieszaj wszystkie składniki na sos. Warzywa ułóż na przemian, do wypełnienia całego naczynia. Posmaruj olejem.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30-40 min. Pod koniec pieczenia posyp parmezanem. 

Film z przygotowania:

  • Kroki:
tagi bakłażan, cukinia, pomidory, zapiekanka
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG