Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna doskonały sposób na wykorzystanie tego, co w sezonie najlepsze. Może być dodatkiem do makaronu, czy ryżu, lub samodzielnym, lekkim daniem.
Z resztek zapiekanki można zrobić pyszny sos, wystarczy zblendować to co zostało z obiadu.
Jakie warzywa?
Wybierając warzywa do zapiekanki kieruj się sezonem, oraz ich czasem pieczenia. Ważne jest to, aby całość zapiekła się w tym samym czasie. Zwróć uwagę na ich wielkość, aby po pokrojeniu w plastry miały takie same średnice. Dzięki temu zapiekanka będzie równa i po upieczeniu będzie się ładnie prezentować.
Do zapiekanek doskonała jest cukinia, bakłażan, cebula, papryka, pomidory.
Zapiekanka warzywna nie wymaga wielu przypraw, wystarczą podstawowe jak sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, aby wydobyć z pieczonych warzyw najlepszy smak. Dodatek passaty pomidorowej tworzy pyszny i aromatyczny sos, który zagęszcza rozpuszczony ser.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Sprzęt
- 1 naczynie do zapiekania
Składniki
- 2 szt. cebule czerwone
- 1 szt. średnia cukinia
- 1 szt. średni bakłażan
- 2 szt. pomidory
Sos:
- 250 ml 50 ml passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki sól
- ¼ łyżeczki pieprz
- ¼ łyżeczki czosnek
- ¼ łyżeczki zioła prowansalskie
- ¼ łyżeczki harrisa
- ¼ łyżeczki suszona cebula
- ¼ łyżeczki bazylia
- ½ op. 1/2 opakowania tartej mozarelli
- 1 łyżka olej z ziołami
Dodatki:
- 1 łyżka parmezan
Przygotowanie
- Warzywa pokrój w plastry. W naczyniu do zapiekania wymieszaj wszystkie składniki na sos. Warzywa ułóż na przemian, do wypełnienia całego naczynia. Posmaruj olejem.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30-40 min. Pod koniec pieczenia posyp parmezanem.
Film z przygotowania:
- Kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!