Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna doskonały sposób na wykorzystanie tego co w sezonie najlepsze. Może być świetnym dodatkiem do makaronu czy ryżu lub samodzielnym lekkim daniem. Można też ją blendowa aby powstał pyszny sos.

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna doskonały sposób na wykorzystanie tego co w sezonie najlepsze. Może być świetnym dodatkiem do makaronu czy ryżu lub samodzielnym lekkim daniem. Można też ją blendowa aby powstał pyszny sos.



Zapiekanka warzywna

szczegóły:

Porcje

1szt

Czas przygotowania

10 godz.

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2 cebule czerwone
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 2 pomidory
  • Sos:
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, harrisa, suszona cebula, bazylia
  • 1/2 opakowania tartej mozarelli
  • olej z ziołami
  • Dodatki:
  • parmezan

Przygotowanie


  • !! Aby zapiekanka ładnie wyglądała, użyj warzyw tej samej wielkości.
  • Warzywa pokrój w plastry. 
  • W naczyniu do zapiekania wymieszaj wszystkie składniki. Warzywa ułóż na przemian aż do wypełnienia całego naczynia. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30-40 min. Pod koniec pieczenia posyp parmezanem. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz