Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna doskonały sposób na wykorzystanie tego co w sezonie najlepsze. Może być świetnym dodatkiem do makaronu czy ryżu lub samodzielnym lekkim daniem. Można też ją blendowa aby powstał pyszny sos.

Zapiekanka warzywna



Zapiekanka warzywna

szczegóły:

Porcje

1szt

Czas przygotowania

10 godz.

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2 cebule czerwone
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 2 pomidory
  • Sos:
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, harrisa, suszona cebula, bazylia
  • 1/2 opakowania tartej mozarelli
  • olej z ziołami
  • Dodatki:
  • parmezan

Przygotowanie


  • !! Aby zapiekanka ładnie wyglądała, użyj warzyw tej samej wielkości.
  • Warzywa pokrój w plastry. 
  • W naczyniu do zapiekania wymieszaj wszystkie składniki. Warzywa ułóż na przemian aż do wypełnienia całego naczynia. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30-40 min. Pod koniec pieczenia posyp parmezanem. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz