Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna doskonały sposób na wykorzystanie tego co w sezonie najlepsze. Może być świetnym dodatkiem do makaronu czy ryżu lub samodzielnym lekkim daniem. Można też ją blendowa aby powstał pyszny sos.

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna doskonały sposób na wykorzystanie tego, co w sezonie najlepsze. Może być dodatkiem do makaronu, czy ryżu, lub samodzielnym, lekkim daniem.
Z resztek zapiekanki można zrobić pyszny sos, wystarczy zblendować to co zostało z obiadu.

Jakie warzywa?

Wybierając warzywa do zapiekanki kieruj się sezonem, oraz ich czasem pieczenia. Ważne jest to, aby całość zapiekła się w tym samym czasie. Zwróć uwagę na ich wielkość, aby po pokrojeniu w plastry miały takie same średnice. Dzięki temu zapiekanka będzie równa i po upieczeniu będzie się ładnie prezentować.

Do zapiekanek doskonała jest cukinia, bakłażan, cebula, papryka, pomidory.

Zapiekanka warzywna nie wymaga wielu przypraw, wystarczą podstawowe jak sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, aby wydobyć z pieczonych warzyw najlepszy smak. Dodatek passaty pomidorowej tworzy pyszny i aromatyczny sos, który zagęszcza rozpuszczony ser.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Tarta z bobem i kurkami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Lasagne bolognese

Krokiety zapiekane

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna doskonały sposób na wykorzystanie tego co w sezonie najlepsze. Może być świetnym dodatkiem do makaronu czy ryżu lub samodzielnym lekkim daniem. Można też ją blendowa aby powstał pyszny sos.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Zapiekanka warzywna
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 naczynie do zapiekania

Składniki
  

  • 2 szt. cebule czerwone
  • 1 szt. średnia cukinia
  • 1 szt. średni bakłażan
  • 2 szt. pomidory

Sos:

  • 250 ml 50 ml passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki sól
  • ¼ łyżeczki pieprz
  • ¼ łyżeczki czosnek
  • ¼ łyżeczki zioła prowansalskie
  • ¼ łyżeczki harrisa
  • ¼ łyżeczki suszona cebula
  • ¼ łyżeczki bazylia
  • ½ op. 1/2 opakowania tartej mozarelli
  • 1 łyżka olej z ziołami

Dodatki:

  • 1 łyżka parmezan

Przygotowanie

  • Warzywa pokrój w plastry. W naczyniu do zapiekania wymieszaj wszystkie składniki na sos. Warzywa ułóż na przemian, do wypełnienia całego naczynia. Posmaruj olejem.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30-40 min. Pod koniec pieczenia posyp parmezanem. 

Film z przygotowania:

  • Kroki:
tagi bakłażan, cukinia, pomidory, zapiekanka
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!