krokiety zapiekane

Krokiety zapiekane

Krokiety zapiekane pod beszamelem z pysznym nadzieniem ze szpinaku, suszonych pomidorów i fety. To pomysł na prosty i smaczny bezmięsny obiad. Krokiety są miękkie, aromatyczne i smakują rewelacyjnie.

Krokiety zapiekane

Krokiety zapiekane pod beszamelem z pysznym nadzieniem ze szpinaku, suszonych pomidorów i fety. To pomysł na prosty i smaczny bezmięsny obiad. Krokiety są miękkie, aromatyczne i smakują rewelacyjnie.



krokiety zapiekane

szczegóły:

Porcje

6 szt

Czas przygotowania

40

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 6 naleśników gryczanych
  • Farsz:
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 1/2 opakowanie fety ( może być owczo-kozia)
  • 2 łyżki parmezanu
  • Przyprawy: sól , pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek suszony
  • 1/2 słoika krojonych suszonych pomidorów z oliwkami
  • Beszamel:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej ( opcjonalnie owsiana bg)
  • szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
  • 250-300 ml mleka
  • 2 łyżki parmezanu
  • Tarta mozarella do posypania

Przygotowanie


  • Naleśniki przygotuj zgodnie z przepisem.
  • Cebulę i czosnek drobno pokrój i usmaż na maśle, dodaj szpinak, przyprawy, pomidory suszone. Smaż 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną fetę, parmezan i wszystko wymieszaj.
  • Na środku naleśnika wyłóż 1-2 łyżek farszu. Boki naleśnika złóż do środka, na zakładkę, zastępie zwiń od dołu do góry. Zwinięte naleśniki ułóż w formie do pieczenia, posyp mozarella. 
  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko, przyprawy,  cały czas mieszaj. Beszamel ma być jak budyń. Na koniec dodaj parmezan, wymieszaj. 
  • Beszamel wylej na naleśniki, posyp mozarella. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 30 min. Beszamel ma się zarumienić. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *