kluski leniwe

Kluski leniwe

Kluski leniwe, ekspresowe danie przygotowane z mąki, twarogu, cukru i jajek. Mięciutkie serowe kluseczki, które rozpływają się w ustach. Świetnie smakują zaraz po ugotowaniu podane z owocami, jogurtem, lub usmażone ma maśle i posypane cukrem i cynamonem.

Kluski leniwe

Kluski leniwe, ekspresowe danie przygotowane z mąki, twarogu, cukru i jajek. Mięciutkie serowe kluseczki, które rozpływają się w ustach. Świetnie smakują zaraz po ugotowaniu podane z owocami, jogurtem, lub usmażone ma maśle i posypane cukrem i cynamonem.



kluski leniwe

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

30

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kluski:
  • 500g twarogu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki maki pszennej + do podsypywania
  • 1 łyżka maki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1-2 łyżek cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • Woda+ sól do gotowania
  • Dodatki:
  • jogurt naturalny
  • owoce: mrożone maliny, borówki, truskawki
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj. 
  • Deskę posyp mąką, wyłóż ciasto. Podziel na mniejsze kawałki i uformuj wałek jak do kopytek.  Ciasto potnik na kluski o dowolnym kształcie i wielkości.  Widelcem zrób wzorek
  • Kluski wrzuć do gotującej się wody. Jak będą pływać na powierzchni, gotuj jeszcze przez 0,5 minuty.
  • Owoce przełóż do rondelka dodaj cukier. Smaż przez 2-3 min. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz