Zupa z czerwoną soczewica

Zupa z czerwoną soczewica

Zupa z czerwoną soczewica. Jest kremowa, aromatyczna i rozgrzewająca. Doskonała w okresie jesienno-zimowym. Zupa z soczewicą to źródło białka, błonnika oraz kompleksu witamin z grupy B. Mając rosół i warzywa z rosołu przygotujesz ją w 15 min.

Zupa z czerwoną soczewica

Zupa z czerwoną soczewica. Jest kremowa, aromatyczna i rozgrzewająca. Doskonała w okresie jesienno-zimowym. Zupa z soczewicą to źródło białka, błonnika oraz kompleksu witamin z grupy B. Mając rosół i warzywa z rosołu przygotujesz ją w 15 min.



Zupa z czerwoną soczewica

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2l bulionu warzywny/ mięsny
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 2 liście laurowe i ziele ang.
  • warzywa z bulionu : marchew, pietruszka, seler, por/cebula
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ( * opcjonalnie)
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka

Przygotowanie


  • Do bulionu dodaj soczewicę, kumin, koncentrat, kurkumę, sól, pieprz, ziele i liść laurowy.
  •  Jak soczewica będzie miękka, dodaj warzywa z rosołu i po 5 min. wszystko zblenduj.
  • Zupa nie musi być idealnie kremowa. Podaj z uprażonych pestkami słonecznika i kleksem jogurtu naturalnego. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz