Jajka po turecku

Jajka po turecku

Jajka po turecku to pomysł na pyszne śniadanie z orientalną nutą. Kremowy jogurt z dodatkiem cytryny i czosnku, delikatne, płynne jajko polane aromatycznym olejem, do tego domowy chleb. Czy nie brzmi to zachęcająco?. Takie śniadanie sprawdzi się na co dzień lub na święta.

Jajka po turecku

Jajka po turecku to pomysł na pyszne śniadanie z orientalną nutą. Kremowy jogurt z dodatkiem cytryny i czosnku, delikatne, płynne jajko polane aromatycznym olejem, do tego domowy chleb. Czy nie brzmi to zachęcająco?. Takie śniadanie sprawdzi się na co dzień lub na święta.



Jajka po turecku

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

6 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • Przyprawy: sól, czosnek,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka harrisy
  • szczypiorek
  • natka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu
  • woda do gotowania jajek
  • chleb

Przygotowanie


  • Jogurt wymieszaj z solą, czosnkiem i sokiem z cytryny. Wyłóż na talerzyk aby troszeczkę się ogrzał( jak lubisz ciepły to postaw na garnek z gotującą się wodą na jajka).
  • Olej wlej do rondelka i mocno podgrzej. Do miseczki wsyp przyprawę harrisa i pokrojony szczypiorek, zalej bardzo gorącym olejem. Wymieszaj.
  • Ugotuj wodę w głębokim garnku, dodaj łyżkę octu, zamieszaj. Jajko delikatnie wbij do miseczki. Wodę zamieszaj aby powstał wir, w sam środek wlej jajko. Ma się gotować 2,5-3 min. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową, poczekaj aż ocieknie z wody.
  • Jajko przełóż na przygotowany jogurt, polej olejem z przyprawami i posyp natką lub kolendrą. 

Podawaj ze świeżym chlebem lub z tostami.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz