Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim, to prosta i pyszna przystawka na zimno.

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim, to prosta i pyszna przystawka na zimno. Doskonała na różne okazje jak i na święta.

Tak podane jajka będą ozdobą wielkanocnego stołu. Przygotowanie jest ekspresowe, bo w około 20 mini przygotujesz całe danie.

Sos tatarski

Sos tatarski jest gęsty i ma wyrazisty smak. Jest doskonały do jajek, ziemniaków, kanapek, mięs i ryb. Nie przejmuj się jak Ci zostanie po świętach, bo na pewno go wykorzystasz do innych dań.

Robi się go ekspresowo i w takim tempie również znika. Zwykle robi się ten sos na bazie samego majonezu, jednak taka wersja jest ciężka i kaloryczna. Dodatek jogurtu greckiego lub innego jogurtu naturalnego doda delikatności i obniży kaloryczność sosu.

Zobacz również

Pieczone jajka z pieczarkami
Pieczone jajka ze śmietaną i serem, z dodatkiem chrupiących pieczarek. To pomysł na pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 min.
Sprawdź przepis
Pieczone jajka

Przygotowanie..

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Cebule, pieczarki, ogórki drobno posiekaj.
  3. W głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Na wierzch sosu wyłóż połówki jajek, posyp pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem.

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim, to prosta i pyszna przystawka na zimno.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Jajka w sosie tatarskim
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Danie Przystawka
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 garnek
  • 1 głęboki talerz
  • 1 deska i nóż

Składniki
  

  • 3-6 szt. jajka
  • 2 łyzki majonezu
  • łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1-2 szt. ogórki konserwowe
  • około 10 szt. pieczarki konserwowe
  • ½ szt. malej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • po ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek suszony
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

  • Jajka ugotuj na twardo.
  • Cebule, pieczarki, ogórki drobno posiekaj. W głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzch sosu wyłóż połówki jajek, posyp pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem.
tagi jajka, jajka w sosie tatarskim, sos tatarski, wielkanoc

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!