Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim, to prosta i pyszna przystawka na zimno. Doskonała na różne okazje jak i na święta.
Tak podane jajka będą ozdobą wielkanocnego stołu. Przygotowanie jest ekspresowe, bo w około 20 mini przygotujesz całe danie.
Sos tatarski
Sos tatarski jest gęsty i ma wyrazisty smak. Jest doskonały do jajek, ziemniaków, kanapek, mięs i ryb. Nie przejmuj się jak Ci zostanie po świętach, bo na pewno go wykorzystasz do innych dań.
Robi się go ekspresowo i w takim tempie również znika. Zwykle robi się ten sos na bazie samego majonezu, jednak taka wersja jest ciężka i kaloryczna. Dodatek jogurtu greckiego lub innego jogurtu naturalnego doda delikatności i obniży kaloryczność sosu.
Przygotowanie..
- Jajka ugotuj na twardo.
- Cebule, pieczarki, ogórki drobno posiekaj.
- W głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki.
- Na wierzch sosu wyłóż połówki jajek, posyp pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 garnek
- 1 głęboki talerz
- 1 deska i nóż
Składniki
- 3-6 szt. jajka
- 2 łyzki majonezu
- 1½ łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1-2 szt. ogórki konserwowe
- około 10 szt. pieczarki konserwowe
- ½ szt. malej czerwonej cebuli
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka szczypiorku
- po ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek suszony
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo.
- Cebule, pieczarki, ogórki drobno posiekaj. W głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzch sosu wyłóż połówki jajek, posyp pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!