Pieczone jajka
Pieczone jajka ze śmietaną i serem, z dodatkiem chrupiących pieczarek. To pomysł na pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 min.
Śniadanie na ciepło
Pieczone jajka to idealne rozwiązanie, na śniadanie na ciepło. Jajka pieczone w śmietanie, wychodzą miękkie, kremowe i bardzo aromatyczne. Posypane dodatkami, takimi jak świeża natka, lub szczypiorek i zarumienione pieczarki, wyglądają elegancko i zachęcająco, a do tego pysznie smakują.
Dodatki do jajek są dowolne, można wykorzystać pieczarki, smażoną kiełbasę, cebulę, kurki, pieczone warzywa. Ważny jest też ser, on obok przypraw i dodatków nadaje smak delikatnym jajkom i śmietance.
Przygotowanie
Przygotuj płaskie, głębokie naczynie do zapiekania i wrzątek.
Do zapiekania jajek najlepiej użyć naczynia, które ma przykrywkę. Jak jej nie ma, to użyj folię aluminiowa. Przed pieczeniem naczynie warto posmarować masłem.
Śmietana może być 12, 18 lub 30%.
Ser – użyłam długodojrzewający, może być też feta, mozzarella, cheddar lub inny, który się fajnie rozpuszcza podczas pieczenia.
Grzyby– użyj takie jak lubisz. W sezonie skorzystaj z tego, co oferuje las.
Podawaj z ulubionym pieczywem lub bułka.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Jajka sadzone z serkiem wiejskim
Kanapka z guacamole i jajkiem w koszulce
Sprzęt
- 1 małe naczynie do zapiekania z przykrywką
- 1 duża forma do zapiekania
- 1 czajnik
Składniki
Jajka:
- 2 szt jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprz
- 2 łyżki tartego sera długodojrzewającego
Pieczarki:
- 3 szt. pieczarki
- ¼ szt. por
- 1 łyżka oleju ryżowego
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- po ¼ łyżeczki sól, pieprz, oregano, czosnek
- 1 szczypta cukru
Dodatki
- 1 gałązka natki lub szczypiorek
Przygotowanie
Jajka:
- Foremkę możesz posmarować tłuszczem, następnie dodaj jajka, przyprawy, śmietanę i ser. Zamknij, przełóż do większego naczynia do zapiekania i wlej wrzątek. Piecz około 12-15 min, temp. 190;C
Pieczarki:
- Pieczarki i pora pokrój w plastry, dodaj pozostałe składniki. Smaż aż pieczarki będą zarumienione. Przełóż na upieczone jajka.
- Podaj z ulubionym pieczywem.
Film z przygotowania:
- Kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!