Pieczone jajka

Pieczone jajka

Pieczone jajka ze śmietaną i serem, z dodatkiem chrupiących pieczarek. To pomysł na pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 min.

Pieczone jajka

Pieczone jajka

Pieczone jajka ze śmietaną i serem, z dodatkiem chrupiących pieczarek. To pomysł na pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 min.

Śniadanie na ciepło

Pieczone jajka to idealne rozwiązanie, na śniadanie na ciepło. Jajka pieczone w śmietanie, wychodzą miękkie, kremowe i bardzo aromatyczne. Posypane dodatkami, takimi jak świeża natka, lub szczypiorek i zarumienione pieczarki, wyglądają elegancko i zachęcająco, a do tego pysznie smakują. 

Dodatki do jajek są dowolne, można wykorzystać pieczarki, smażoną kiełbasę, cebulę, kurki, pieczone warzywa. Ważny jest też ser, on obok przypraw i dodatków nadaje smak delikatnym jajkom i śmietance.

Przygotowanie

Przygotuj płaskie, głębokie naczynie do zapiekania i wrzątek.

Do zapiekania jajek najlepiej użyć naczynia, które ma przykrywkę. Jak jej nie ma, to użyj folię aluminiowa. Przed pieczeniem naczynie warto posmarować masłem.

Śmietana może być 12, 18 lub 30%.

Ser – użyłam długodojrzewający, może być też feta, mozzarella, cheddar lub inny, który się fajnie rozpuszcza podczas pieczenia.

Grzyby– użyj takie jak lubisz. W sezonie skorzystaj z tego, co oferuje las.

Podawaj z ulubionym pieczywem lub bułka.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Jajka sadzone z serkiem wiejskim

Jajka po turecku

Różowe jajka

Kanapka z guacamole i jajkiem w koszulce

Pieczone jajka z pieczarkami

Pieczone jajka ze śmietaną i serem, z dodatkiem chrupiących pieczarek. To pomysł na pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 min.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Pieczone jajka
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Danie Śniadanie
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 małe naczynie do zapiekania z przykrywką
  • 1 duża forma do zapiekania
  • 1 czajnik

Składniki
  

Jajka:

  • 2 szt jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprz
  • 2 łyżki tartego sera długodojrzewającego

Pieczarki:

  • 3 szt. pieczarki
  • ¼ szt. por
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • ½ łyżeczki sosu sojowego
  • po ¼ łyżeczki sól, pieprz, oregano, czosnek
  • 1 szczypta cukru

Dodatki

  • 1 gałązka natki lub szczypiorek

Przygotowanie

Jajka:

  • Foremkę możesz posmarować tłuszczem, następnie dodaj jajka, przyprawy, śmietanę i ser. Zamknij, przełóż do większego naczynia do zapiekania i wlej wrzątek. Piecz około 12-15 min, temp. 190;C

Pieczarki:

  • Pieczarki i pora pokrój w plastry, dodaj pozostałe składniki. Smaż aż pieczarki będą zarumienione. Przełóż na upieczone jajka.
  • Podaj z ulubionym pieczywem.

Film z przygotowania:

  • Kroki
tagi bułeczki z serem, jajka, pieczarki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!