Pieczona feta z Orzo
Pieczona feta z Orzo i warzywami, to kolejna wersja pysznego dania jednogarnkowego. Feta po upieczeniu zamienia się w kremowy, aromatyczny sos, który otula pieczone warzywa i makaron, który przypomina ryż. Danie jest pełne smaku, bardzo proste w przygotowaniu.
Orzo
Makaron Orzo z wyglądu przypomina ryż, często nazywany Risoni. Jest szczególnie popularny w Grecji i innych krajach śródziemnomorskich. Popularny jest jako dodatek do różnego rodzaju zup, sałatek, czy past.
Ser feta u mnie najczęściej owczo-kozia, ze względu na smak i, że jest łagodny. Ser jest pyszny na zimno i ciepło. Doskonale się sprawdź jako dodatek do sałatek, do zup czy makaronów. Pieczoną fetę odkryłam 2 lata temu, jak stała się hitem tiktoka :)i wszyscy ja robili. Na szczęście okazała się prawdziwym hitem i została z nami do tej pory. Pieczona feta nie wymaga wielu składników, najlepiej dodawać te, które są sezonowe. Podczas pieczenia ważny jest olej i przyprawy, dzięki niemu idealnie się upiecze, będzie kremowa i pyszna.
Przygotowanie
Wybierz głębokie naczynie do zapiekania, aby pomieściło wszystkie składniki.
Makaron- w tej wersji orzo, ale możesz użyć dowolnego. Do ugotowania makaronu możesz użyć wody lub bulionu.
Zamiast makaronu świetnie się sprawdzi ryż. Pamiętaj, o odpowiedniej ilości płynu, aby się idealnie ugotował.
Ser feta najczęściej wybieram owczo- kozi, ale możesz użyć klasycznej fety. Po upieczeniu robi się kremowa i nadaje świetny smak warzywom i całemu daniu.
Warzywa- kieruj się sezonem, wybieraj to, na co masz w danej chwili ochotę.
Olej do fety- rzepakowy, ryżowy, winogronowy, oliwa z oliwek. Olej lej hojnie, dzięki niemu będzie kremowa i pyszna.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Pieczona feta z sezonowymi dodatkami
Sałatka z rabarbarem i ananasem
Sprzęt
- 1 naczynie do zapiekania
Składniki
- 1 op. feta owczo kozia
- 1 kawałek pora
- 3 szt. ząbki czosnku
- 8 szt. pomidorki koktajlowe
- ⅓ szt. cebuli
- 1 szt. marchewka
- 1 łyżka natki
- 8 listków bazylii
- 3 łyżki oleju
- 1 szkl. makaronu orzo
- 2 szkl. wody lub bulionu
- ½ łyżeczki pieprz
- ½ łyżeczki sól
- ½ łyżeczki harrisa
- ½ łyżeczki pomidory suszone
- ½ łyżeczki czosnek
Przygotowanie
- Do naczynie do zapiekania wsyp orzo, na środku połóż fetę, dokoła rozłóż pozostałe składniki, dodaj wodę. Fetę polej olejem i posyp przyprawami.
- Wstaw do piekarnika na około 40 min, temperatura 190'c.
Film z przygotowania:
- kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!