Pieczone warzywa z mizerią

Pieczone warzywa z fetą

Pieczone warzywa z fetą i mizerią. Kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, ekspresowe w przygotowaniu. Przygotujesz je z ulubionych sezonowych warzyw a dodatek pieczonej fety super podkręci ich smak. Można je podać z surówką lub mizerią jak u mnie.

Pieczone warzywa z fetą

Pieczone warzywa z fetą

Pieczone warzywa z fetą i mizerią. Kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, ekspresowe w przygotowaniu. Przygotujesz je z ulubionych sezonowych warzyw, a dodatek pieczonej fety super podkręci ich smak. Można je podać z surówką lub mizerią jak u mnie.

Jakie warzywa

Wybierając warzywa kieruj się sezonem. Warzywa są wtedy najlepsze i jest duży wybór. Do zapiekania wybieraj warzywa, które mają podobną twardość i taki sam czas pieczenia. Jeżeli będą różne odmiany, możesz w czasie pieczenia stopniowo dodawać kolejne produkty.

Ziemniaki
warto wcześniej chwilkę ugotować, skraca to czas pieczenia, a ziemniaki po upieczeniu będą miały chrupiącą skórkę i puszysty środek.

Ser feta najczęściej wybieram owczo- kozi, ale możesz użyć klasycznej fety. Po upieczeniu robi się kremowa i nadaje świetny smak warzywom i całemu daniu.

Pysznym dodatkiem do pieczonych warzyw z fetą jest mizeria, ale możesz podać je z pomidorami, lekką sałatka czy przetworami ze słoika.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Pieczona feta z dynią

Pieczona feta

Pieczona feta z sezonowymi dodatkami

Sałatka z rabarbarem i ananasem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Carpaccio z buraka

Pieczone warzywa z fetą

Pieczone warzywa z fetą i mizerią. Kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, ekspresowe w przygotowaniu. Przygotujesz je z ulubionych sezonowych warzyw, a dodatek pieczonej fety super podkręci ich smak. Można je podać z surówką lub mizerią jak u mnie.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Pieczone warzywa z mizerią
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 naczynie do zapiekania
  • 1 garnek

Składniki
  

  • ½ op. 1/2 opakowanie fety u mnie owczo-kozia
  • 2 szt. 2 marchewki
  • 1 szt. 1 mała cukinia
  • 5 szt. 5 ziemniaków
  • 1 szt. mała cebula czerwona
  • 2 szt. gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 5 szt ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki Sól,
  • ¼ łyżeczki pieprz,
  • ¼ łyżeczki harrisa,
  • ¼ łyżeczki papryka w proszku
  • ¼ łyżeczki Przyprawa do ziemniaków
  • 1 op. Świeża bazylia

Mizeria:

  • 2 szt. ogórki zielone
  • 2 łyżki jogurt naturalny
  • ½ łyżki sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj ( 6 min od zagotowania się wody). Następnie pokrój w łódeczki, posyp przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem.
  • Warzywa pokrój jak lubisz ( słupki, kostka), cebulę w piórka.  Przełóż do formy, polej olejem, posyp przyprawami  pokruszoną fetą. Wymieszaj. Obok połóż przygotowane ziemniaki, polej je olejem. 
  • Wstaw do piekarnika na około 30-40 min(190’C).
  • Ogórek zetrzyj lub cienko pokrój, dodaj jogurt i przyprawy, Wymieszaj. 
tagi cukinia, feta, ziemniaki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!