Pieczone warzywa z fetą
Pieczone warzywa z fetą i mizerią. Kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, ekspresowe w przygotowaniu. Przygotujesz je z ulubionych sezonowych warzyw, a dodatek pieczonej fety super podkręci ich smak. Można je podać z surówką lub mizerią jak u mnie.
Jakie warzywa
Wybierając warzywa kieruj się sezonem. Warzywa są wtedy najlepsze i jest duży wybór. Do zapiekania wybieraj warzywa, które mają podobną twardość i taki sam czas pieczenia. Jeżeli będą różne odmiany, możesz w czasie pieczenia stopniowo dodawać kolejne produkty.
Ziemniaki warto wcześniej chwilkę ugotować, skraca to czas pieczenia, a ziemniaki po upieczeniu będą miały chrupiącą skórkę i puszysty środek.
Ser feta najczęściej wybieram owczo- kozi, ale możesz użyć klasycznej fety. Po upieczeniu robi się kremowa i nadaje świetny smak warzywom i całemu daniu.
Pysznym dodatkiem do pieczonych warzyw z fetą jest mizeria, ale możesz podać je z pomidorami, lekką sałatka czy przetworami ze słoika.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Pieczona feta z sezonowymi dodatkami
Sałatka z rabarbarem i ananasem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
Sprzęt
- 1 naczynie do zapiekania
- 1 garnek
Składniki
- ½ op. 1/2 opakowanie fety u mnie owczo-kozia
- 2 szt. 2 marchewki
- 1 szt. 1 mała cukinia
- 5 szt. 5 ziemniaków
- 1 szt. mała cebula czerwona
- 2 szt. gałązki selera naciowego
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 5 szt ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki Sól,
- ¼ łyżeczki pieprz,
- ¼ łyżeczki harrisa,
- ¼ łyżeczki papryka w proszku
- ¼ łyżeczki Przyprawa do ziemniaków
- 1 op. Świeża bazylia
Mizeria:
- 2 szt. ogórki zielone
- 2 łyżki jogurt naturalny
- ½ łyżki sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj ( 6 min od zagotowania się wody). Następnie pokrój w łódeczki, posyp przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem.
- Warzywa pokrój jak lubisz ( słupki, kostka), cebulę w piórka. Przełóż do formy, polej olejem, posyp przyprawami pokruszoną fetą. Wymieszaj. Obok połóż przygotowane ziemniaki, polej je olejem.
- Wstaw do piekarnika na około 30-40 min(190’C).
- Ogórek zetrzyj lub cienko pokrój, dodaj jogurt i przyprawy, Wymieszaj.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!