Zakwas pszenny na barszcz biały
Zakwas pszenny na barszcz biały. Jest bardzo prosty do zrobienia i potrzebujesz tylko kilku składników.
Czym się różnią zakwasy na barszcz i żur
Różnica jest w użytej mące, bo etap przygotowania jest taki sam.
Zakwas na żur przygotowywany jest najczęściej z mąki żytniej ( razowej), gryczanej. Zakwas na barszcz jest z mąki pszennej. Podstawowe składniki to: mąka, woda, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, majeranek.
Po wymieszaniu składników, musisz odczekać około 7 dni aby zakwas był gotowy.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 słoik 400ml
Składniki
- 400 ml przegotowanej, letniej wody
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 szt. liść laurowy
- 6 szt. ziele ang.
- 1 łyżka majeranku
- 3 szt. ząbki czosnku
Przygotowanie
- Wszystkie składniki przełóż do słoika. Wymieszaj. Odstaw na 7 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Mieszaj 1x dziennie.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!