Zakwas pszenny na barszcz biały

Zakwas pszenny na barszcz biały

Zakwas pszenny na barszcz biały. Jest bardzo prosty do zrobienia i potrzebujesz tylko kilku składników.

Zakwas pszenny na barszcz biały

Zakwas pszenny na barszcz biały

Zakwas pszenny na barszcz biały. Jest bardzo prosty do zrobienia i potrzebujesz tylko kilku składników. 

Czym się różnią zakwasy na barszcz i żur

Różnica jest w użytej mące, bo etap przygotowania jest taki sam.
Zakwas na żur przygotowywany jest najczęściej z mąki żytniej ( razowej), gryczanej. Zakwas na barszcz jest z mąki pszennej. Podstawowe składniki to: mąka, woda, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, majeranek.
Po wymieszaniu składników, musisz odczekać około 7 dni aby zakwas był gotowy.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Zakwas gryczany

Barszcz czerwony na zakwasie

Żurek wielkanocny

Zakwas pszenny na barszcz biały

Zakwas pszenny na żurek

Sylwia
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 0 mins
Danie Obiad
Kuchnia polska

Sprzęt

  • 1 słoik 400ml

Składniki
  

  • 400 ml przegotowanej, letniej wody
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 szt. liść laurowy
  • 6 szt. ziele ang.
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 szt. ząbki czosnku

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki przełóż do słoika. Wymieszaj. Odstaw na 7 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Mieszaj 1x dziennie.
tagi czosnek, zakwas na żurek, żurek
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating