Żurek wielkanocnyŻurek wielkanocny pozycja obowiązkowa na Wielkanoc. Gęsta, aromatyczna zupa, pełna pysznych dodatków, to smak na który czeka się cały rok.szczegóły:Porcje1 sztCzas przygotowania10 minCzas gotowania35 minPoziom trudnościłatweSkładniki:0,5l zakwasu gryczanego ( przepis we wcześniejszym poście)1 1/2 L dowolnego bulionu ( u mnie z kaczki)Marchewka, pietruszka, seler, kawałek poraPrzyprawy: majeranek, czosnek, sol, pieprz, lisc laurowy, ziele ang.Domowa kostka rosołowaKawałek kiełbasy mocno wędzonejKawałek boczku wędzonego2 kawałki białej kiełbasy surowejMała cebulaDodatki: jajka ugotowanie na twardoPrzygotowanieBiałą kiełbasę ugotuj w bulionie (5 min wystarczy).Kiełbasy pokrój w plastry, boczek i cebule w kostkę.Usmaż wszystko na patelni.Warzywa pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce i dodaj do bulionu. Po 10 min. dodaj mięso. Jak warzywa będą miękkie dodaj zakwas. Gotuj kolejne 10 min.Podawaj z ugotowanym jajkiem.# Wielkanoc# zupa# żur# żurek Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go! Poprzedni Wpis Owsianka z owocami i kremem mleczno-orzechowym Następny Wpis Rooibos