Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny pozycja obowiązkowa na Wielkanoc. Gęsta, aromatyczna zupa, pełna pysznych dodatków, to smak na który czeka się cały rok.

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny pozycja obowiązkowa na Wielkanoc. Gęsta, aromatyczna zupa, pełna pysznych dodatków, to smak na który czeka się cały rok.



Żurek wielkanocny

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

35 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 0,5l zakwasu gryczanego ( przepis we wcześniejszym poście)
  • 1 1/2 L dowolnego bulionu ( u mnie z kaczki)
  • Marchewka, pietruszka, seler, kawałek pora
  • Przyprawy: majeranek, czosnek, sol, pieprz, lisc laurowy, ziele ang.
  • Domowa kostka rosołowa
  • Kawałek kiełbasy mocno wędzonej
  • Kawałek boczku wędzonego
  • 2 kawałki białej kiełbasy surowej
  • Mała cebula
  • Dodatki: jajka ugotowanie na twardo

Przygotowanie


  • Białą kiełbasę ugotuj w bulionie (5 min wystarczy).
  • Kiełbasy pokrój w plastry, boczek i cebule w kostkę.
  • Usmaż wszystko na patelni.
  • Warzywa pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce i dodaj do bulionu. Po 10 min. dodaj mięso. Jak warzywa będą miękkie dodaj zakwas. Gotuj kolejne 10 min.
  • Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz