Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny pozycja obowiązkowa na Wielkanoc. Gęsta, aromatyczna zupa, pełna pysznych dodatków, to smak na który czeka się cały rok.

Żurek wielkanocny



Żurek wielkanocny

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

35 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 0,5l zakwasu gryczanego ( przepis we wcześniejszym poście)
  • 1 1/2 L dowolnego bulionu ( u mnie z kaczki)
  • Marchewka, pietruszka, seler, kawałek pora
  • Przyprawy: majeranek, czosnek, sol, pieprz, lisc laurowy, ziele ang.
  • Domowa kostka rosołowa
  • Kawałek kiełbasy mocno wędzonej
  • Kawałek boczku wędzonego
  • 2 kawałki białej kiełbasy surowej
  • Mała cebula
  • Dodatki: jajka ugotowanie na twardo

Przygotowanie


  • Białą kiełbasę ugotuj w bulionie (5 min wystarczy).
  • Kiełbasy pokrój w plastry, boczek i cebule w kostkę.
  • Usmaż wszystko na patelni.
  • Warzywa pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce i dodaj do bulionu. Po 10 min. dodaj mięso. Jak warzywa będą miękkie dodaj zakwas. Gotuj kolejne 10 min.
  • Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz