Zakwas gryczany

Zakwas gryczany

Zakwas gryczany na żur lub barszcz biały na Wielkanoc. Wystarczy kilka składników i odrobine cierpliwości aby zrobić domowy zakwas.

Zakwas gryczany

Zakwas gryczany na żur lub barszcz biały na Wielkanoc. Wystarczy kilka składników i odrobine cierpliwości aby zrobić domowy zakwas.



Zakwas gryczany

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

10 min + 5-6 dni

Czas gotowania

min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 5 czubatych łyżek maki gryczanej białej bg ( w wersji z glutenem może być tez żytnia razowa, pszenna graham, razowa )
  • 5 ( małych) 2 duże ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 500 -700 ml letniej wody

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj w słoiku, przykryj ściereczka/ gaza i odstaw na 5-6dni.
  • Codziennie mieszaj drewniana łyżka. Jak zakwas będzie mies kwaśno/ słodki zapach jest gotowy.

    !! Jak chcesz skrócić czas – dodaj 2 łyżki wody z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *