Zakwas gryczanyZakwas gryczany na żur lub barszcz biały na Wielkanoc. Wystarczy kilka składników i odrobine cierpliwości aby zrobić domowy zakwas.szczegóły:Porcje1 sztCzas przygotowania10 min + 5-6 dniCzas gotowania minPoziom trudnościłatweSkładniki:5 czubatych łyżek maki gryczanej białej bg ( w wersji z glutenem może być tez żytnia razowa, pszenna graham, razowa )5 ( małych) 2 duże ząbki czosnku4 listki laurowe10 ziaren ziela angielskiego500 -700 ml letniej wodyPrzygotowanieWszystkie składniki wymieszaj w słoiku, przykryj ściereczka/ gaza i odstaw na 5-6dni.Codziennie mieszaj drewniana łyżka. Jak zakwas będzie mies kwaśno/ słodki zapach jest gotowy.!! Jak chcesz skrócić czas – dodaj 2 łyżki wody z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej.# Wielkanoc# zakwas# zakwas gryczany# zupa# żur# żurek Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go! Poprzedni Wpis Sałatka z piersią z kurczaka w panierce Następny Wpis Pudding chia z mango i musem truskawkowym