Burrata board

Burrata board, czyli burrata serwowana na desce, z aromatycznymi pieczonymi warzywami.
Burrata board, to pomysł na pyszne śniadanie, kolacje, czy przekąskę na imprezę. Przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga wielu składników .
Wystarczy 10 minut aby ją przygotować:
W piekarniku upiecz pomidorki rzymskie, z czosnkiem, przyprawami i olejem. Następnie na desce rozłóż poszarpaną burratę i dodaj upieczone warzywa, całość polej olejem z pieczenia, posyp migdałami i dodaj listki bazylii.
Podaj z podpieczoną bagietką, posmarowaną olejem z pieczenia.
Burrata, co to jest?
To włoski ser, który który produkuje się z mleka krowiego lub bawolego. Przypomina z wyglądu mozzarelle. Od mozzarelli różni się miękkim, delikatnie płynnym środkiem ( stracciatella i śmietanka) i smakiem. Burrata doskonała jest na zimno i na ciepło. Podgrzana z łatwością się rozpuszcza, tworząc przepyszny krem.
Może być dodatkiem do sałatek, lub samodzielnym daniem. Pasują do niej owoce, warzywa, makarony, pizza, słodkie i słone smaki. Kremowa konsystencja burraty, będzie się sprawdzała, jako smarowidło do pieczywa.
Jest wiele przepisów z wykorzystaniem burraty, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Uważam, że najlepiej smakuje z minimalną ilością składników, polana pysznym sosem. Takim przepisem jest sałatka z pomidorów i burratą ( przepis), czy pieczone warzywa z burrata i makaronem ( przepis).
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Makaron z pomidorami i burratą

Sprzęt
- 1 naczynie do zapiekania
- 1 arkusz papieru do pieczenia
- 1 deska kształt dowolny
Składniki
- 100 g pomidorków rzymskich
- 3 ząbki czosnku
- ¼ szkl. oleju rzepakowego
- 1 łyżka czosnku liofilizowanego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprz
- ¼ łyżeczki pomidory suszone z ziołami
- ¼ łyżeczki harrisa
Dodatki
- 1 szt. burrata
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- 10 szt. listki bazylii
- 1 szt. półbagietka
- 1 szt masło w sprayu lub klasyczne
Przygotowanie
- Pomidory, czosnek i pozostałe składniki przełóż do formy. Piecz około 10 min, temp. 190-200'C.
- Półbagietkę pokrój w plastry, spryskaj/posmaruj masłem. Wstaw do piekarnika aby się zarumieniły. Po upieczeniu posmaruj olejem z pieczenia.
- Na desce zrób kleksy z masła i przyklej papier. Burratę rozerwij na drobne kawałki, rozprowadź nożem po desce. Na burratę wyłóż upieczone warzywa, polej olejem, posyp
Film z przygotowania:
- Kroki:
Szybka przekąska,która zawsze wychodzi🤤
to prawda, dziękuję za komentarz