Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie, to potrawa obowiązkowa na świątecznym stole. Przygotowany na zakwasie jest bardzo zdrowy. Ma wyrazisty smak i piękny kolor. Barszcz świetnie smakuje z krokietami, bułeczkami drożdżowymi, czy uszkami.

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie, to potrawa obowiązkowa na świątecznym stole. Przygotowany na zakwasie jest bardzo zdrowy. Ma wyrazisty smak i piękny kolor. Barszcz świetnie smakuje z krokietami, bułeczkami drożdżowymi, czy uszkami.



Barszcz czerwony na zakwasie

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

30 min

Czas gotowania

60min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Zakwas
  • 2-3 buraki ( około 30g) buraków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 l woda
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 goździk ( opcjonalnie)
  • Barszcz:
  • 2.5 l wody
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 5szt suszonych grzybów
  • 1kg buraków
  • 5 buraków pieczonych
  • 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól, pieprz, czosnek, oregano, cukier
  • 1 jabłko

Przygotowanie


  • Zakwas:

  • Buraki obierz lub dokładnie umyj, następnie pokrój w ćwiartki.

  • Przełóż do słoika. Pomiędzy buraki włóż czosnek i przyprawy.

  • Całość zalej wodą (tak, aby przykrywała buraki, nie więcej).  Słoik zakręć, odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na około tydzień. 

  • Jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana.

  • Barszcz:
  • Warzywa umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę. Buraki obierz i pokrój w grube plastry lub kostkę.

  • Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, grzyby, jabłko zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około godziny.

  • Do garnka wlej zakwas do smaku. Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, oregano i cukrem. 

  • Barszcz można przecedzić ( warzywa nie będą potrzebne). 
  • Barszcz podgrzewaj, ale nie gotuj!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.