Kawowa panna cotta

Kawowa panna cotta

Kawowa panna cotta. Puszysty, delikatny kremowy deser, który smakiem zachwyci każdego miłośnika kawy. Dodatek likieru kawowego dodatkowo podkreśla smak. Chrupiące kulki czekoladowe są przyjemną niespodzianką podczas jedzenia. Kawowa panna cotta to deser na każdą okazję. Prosty w wykonaniu i bardzo pyszny.

Kawowa panna cotta

Kawowa panna cotta. Puszysty, delikatny kremowy deser, który smakiem zachwyci każdego miłośnika kawy. Dodatek likieru kawowego dodatkowo podkreśla smak. Chrupiące kulki czekoladowe są przyjemną niespodzianką podczas jedzenia. Kawowa panna cotta to deser na każdą okazję. Prosty w wykonaniu i bardzo pyszny.



Kawowa panna cotta

szczegóły:

Porcje

1-2 szt

Czas przygotowania

5 min + 3-4 godz. w lodówce

Czas gotowania

5 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 130 ml śmietanki kremowej 30%
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżki likieru kawowego
  • Dodatki:
  • chrupiące kulki z czekolady

Przygotowanie


  • Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  • Do rondelka wlej wszystkie składniki. Mieszaj aby rozpuścić cukier, zagotuj.
  • Rondelek zdejmij z kuchenki, dodaj żelatynę i mieszaj aby się rozpuściła. Żelatyny nie gotuj bo straci swoje właściwości. 
  • Przykryj folia spożywczą aby przylegała do płynu. Odstaw do wystygnięcia. Przelej do słoiczków / miseczki / szklanki i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  • Przed podaniem posyp chrupiącymi kulkami z czekolady. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.