Dorsz z posypką

Dorsz z posypką

Dorsz z posypką z aromatycznej bułki, z dodatkiem pasty z pomidorów suszonych. Podany z puree z ziemniaków i dyni i sosem tatarskim. Proste w przygotowaniu i zrobisz je ze składników, które masz już w domu. To danie na każdą okazję, pyszne, pełne smaku i aromatu. Może być daniem popisowym na święta lub na imprezy rodzinne.

Dorsz z posypką

Dorsz z posypką z aromatycznej bułki, z dodatkiem pasty z pomidorów suszonych. Podany z puree z ziemniaków i dyni i sosem tatarskim. Proste w przygotowaniu i zrobisz je ze składników, które masz już w domu. To danie na każdą okazję, pyszne, pełne smaku i aromatu. Może być daniem popisowym na święta lub na imprezy rodzinne.



Dorsz z posypką

szczegóły:

Porcje

2-4 szt.

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Puree:
  • 6 ziemniaków
  • mały kawałek pieczonej dyni
  • 1łyżeczka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Dorsz:
  • 4 kawałki filetów z dorsza ze skórą
  • sól, pieprz, rozmaryn, papryka chilli
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 1/2 puszki anchois
  • garść bazylii
  • 40g parmezanu
  • sok z 1/2 cytryny+ skórka
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • Sos tatarski:
  • 1/2 słoiczka majonezu lub mały jogurt naturalny
  • 3 korniszony
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka kaparów
  • 1/2 puszki anchois +olej z puszki

Przygotowanie:


  • Ziemniaki ugotuj.
  • Dorsza posyp solą i pieprzem, rozmarynem. Przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C, na 5 min.
  • Bułkę rozerwij na mniejsze kawałki przełóż do blendera, dodaj 2 ząbki czosnku, i olej z anchois- zblenduj na drobno, przełóż do miski. 
  • Pomidory, anchois, parmezan, ocet balsamiczny, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, bazylię, przełóż do blendera i dokładnie zblenduj. 
  • Wyjmij rybę, posmaruj ja pastą z pomidorów, posyp rozdrobnioną bułką, delkatnie polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika na 10 min. Posypka musi się zarumienić. 
  • Do miękkich ziemniaków dodaj pozostałe składniki z wszystko dokładnie zblenduj. 
  • Składniki na sos przełóż do blendera i dokładnie zblenduj. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *