Pieczona feta z Orzo

Pieczona feta z Orzo

Pieczona feta z Orzo i warzywami, to kolejna wersja pysznego dania jednogarnkowego.

Pieczona feta z Orzo

Pieczona feta z Orzo

Pieczona feta z Orzo i warzywami, to kolejna wersja pysznego dania jednogarnkowego. Feta po upieczeniu zamienia się w kremowy, aromatyczny sos, który otula pieczone warzywa i makaron, który przypomina ryż. Danie jest pełne smaku, bardzo proste w przygotowaniu.

Orzo

Makaron Orzo z wyglądu przypomina ryż, często nazywany Risoni. Jest szczególnie popularny w Grecji i innych krajach śródziemnomorskich. Popularny jest jako dodatek do różnego rodzaju zup, sałatek, czy past.

Ser feta u mnie najczęściej owczo-kozia, ze względu na smak i, że jest łagodny. Ser jest pyszny na zimno i ciepło. Doskonale się sprawdź jako dodatek do sałatek, do zup czy makaronów. Pieczoną fetę odkryłam 2 lata temu, jak stała się hitem tiktoka :)i wszyscy ja robili. Na szczęście okazała się prawdziwym hitem i została z nami do tej pory. Pieczona feta nie wymaga wielu składników, najlepiej dodawać te, które są sezonowe. Podczas pieczenia ważny jest olej i przyprawy, dzięki niemu idealnie się upiecze, będzie kremowa i pyszna.

Przygotowanie


Wybierz głębokie naczynie do zapiekania, aby pomieściło wszystkie składniki.

Makaron- w tej wersji orzo, ale możesz użyć dowolnego. Do ugotowania makaronu możesz użyć wody lub bulionu.

Zamiast makaronu świetnie się sprawdzi ryż. Pamiętaj, o odpowiedniej ilości płynu, aby się idealnie ugotował.

Ser feta najczęściej wybieram owczo- kozi, ale możesz użyć klasycznej fety. Po upieczeniu robi się kremowa i nadaje świetny smak warzywom i całemu daniu.

Warzywa- kieruj się sezonem, wybieraj to, na co masz w danej chwili ochotę.

Olej do fety- rzepakowy, ryżowy, winogronowy, oliwa z oliwek. Olej lej hojnie, dzięki niemu będzie kremowa i pyszna.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Pieczona feta z dynią

Pieczona feta z sezonowymi dodatkami

Pieczona feta

Sałatka z rabarbarem i ananasem

Pieczone warzywa z fetą

Sałatka z brokułem i fetą

Sałatka z fetą i truskawkami

Pieczona feta z Orzo

Pieczona feta z Orzo i warzywami, to kolejna wersja pysznego dania jednogarnkowego. Feta po upieczeniu zamienia się w kremowy, aromatyczny sos, który otula pieczone warzywa i makaron, który przypomina ryż. Danie jest pełne smaku, bardzo proste w przygotowaniu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Pieczona feta z Orzo
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Danie Danie główne
Kuchnia Italian
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 naczynie do zapiekania

Składniki
  

  • 1 op. feta owczo kozia
  • 1 kawałek pora
  • 3 szt. ząbki czosnku
  • 8 szt. pomidorki koktajlowe
  • szt. cebuli
  • 1 szt. marchewka
  • 1 łyżka natki
  • 8 listków bazylii
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl. makaronu orzo
  • 2 szkl. wody lub bulionu
  • ½ łyżeczki pieprz
  • ½ łyżeczki sól
  • ½ łyżeczki harrisa
  • ½ łyżeczki pomidory suszone
  • ½ łyżeczki czosnek

Przygotowanie

  • Do naczynie do zapiekania wsyp orzo, na środku połóż fetę, dokoła rozłóż pozostałe składniki, dodaj wodę. Fetę polej olejem i posyp przyprawami.
  • Wstaw do piekarnika na około 40 min, temperatura 190'c.

Film z przygotowania:

  • kroki:
tagi feta, makaron, orzo, pieczona feta, pieczone warzywa
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!