Salceson w waflu
Salceson w waflu, czyli rolada czekoladowa zawinięta w wafel. Prosty i pyszny deser, który przygotujesz z kilku składników, bez użycia piekarnika i miksera.
Rolada w waflu
Salceson w waflu, to smak z dzieciństwa. Taki deser często przygotowywała nam Mama. Jego smak od dawna za mną chodził, więc sięgnęłam po zeszyt z przepisami od Mamy i oto jest.
Delikatnie słodki z nutką cytryny, plasterek czekoladowo-orzechowej rolady, zawiniętej w wafelek.
To słodka przekąska, którą lubią dzieci i dorośli.
Rolada w waflu
Dlaczego salceson? Chyba z wyglądu go trochę przypomina, na szczęście nie smakiem 🙂
Deser na pewno nie jest fit 🙂 ale jest pyszny, prosty i tani w przygotowaniu. Jest świetną alternatywą dla klasycznych wafli czy rolad . Można go zrobić z dodatkiem herbatników, orzechów czy suszonych owoców.
Przygotowanie
Galaretka– pasuje krystaliczna lub cytrynowa.
Masę czekoladową musisz zagotować aby masło się rozpuściło. Wymieszaj aby połączyć składniki.
Herbatniki – u mnie klasyczne maślane, ale możesz użyć dowolnych. Pokrusz, ale nie za drobno aby były widoczne w masie.
Orzechy: dodałam pocięte migdały ale możesz użyć dowolnych, ulubionych orzechów, lub pominąć jeżeli masz uczulenie.
Wafel możesz: zamoczyć pod kranem/ pędzelkiem rozprowadzić wodę/ przełożyć mokrą ściereczka. Wybierz formę, która będzie dla ciebie najlepsza.
Po wymieszaniu składników masę wstaw do lodówki aby zgęstniała. Rzadka masa będzie wyciekać z wafla w czasie zwijania rolady.
!Masy starczy na trzy grubo posmarowane rolady. Przy cieńszym smarowaniu wafli zrobisz 4 szt.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Wafle z masą z mleka w proszku
Sprzęt
- 1 garnek
- 1 duża miska
- 1 miseczka miska minimum 500ml
Składniki
- 3 szt. suche wafle
- 100 g masła
- 325 g śmietanki 18%
- 130 g cukru
- 5 łyżek kakao + 1 łyżka do posypania ciasta
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 op. galaretka krystaliczna lub cytrynowa
- 2 łyżki żelatyny
- 500 ml wrzątku
- ½ szkl. pociętych migdałów
- 400 g herbatników
Przygotowanie
- Masło, śmietanę, cukier, kakao- zagotuj. Mieszaj aby składniki się połączyły. Ostudź.
- Galaretkę i żelatynę zalej wrzątkiem, mieszaj aby dokładnie się rozpuściła. Ostudź.
- Herbatniki pokrusz na mniejsze kawałki.
- Masę i galaretkę wymieszaj w dużej misce, dodaj sok z cytryny i pokruszone herbatniki. Wymieszaj, wstaw do lodówki aby masa zgęstniała.
- Wafel- możesz: zamoczyć pod kranem/ pędzelkiem rozprowadzić wodę/ przełożyć mokrą ściereczka. Wybierz formę, która będzie dla ciebie najlepsza. Wafel ułóż na folii spożywczej.
- ⅓ masy wyłóż na mokry wafel, rozprowadź masę, następnie zwiń w roladę. Salceson zawiń w folię i wstaw do lodówki. Powtórz kroki z pozostałymi waflami.
- Przed podaniem posyp kakao.
Film z przygotowania:
- Kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!