Salceson w waflu

Salceson w waflu

Salceson w waflu, czyli rolada czekoladowa zawinięta w wafel. Prosty i pyszny deser, który przygotujesz z kilku składników, bez użycia piekarnika i miksera.

Salceson w waflu

Salceson w waflu

Salceson w waflu, czyli rolada czekoladowa zawinięta w wafel. Prosty i pyszny deser, który przygotujesz z kilku składników, bez użycia piekarnika i miksera.

Rolada w waflu

Salceson w waflu, to smak z dzieciństwa. Taki deser często przygotowywała nam Mama. Jego smak od dawna za mną chodził, więc sięgnęłam po zeszyt z przepisami od Mamy i oto jest.
Delikatnie słodki z nutką cytryny, plasterek czekoladowo-orzechowej rolady, zawiniętej w wafelek.
To słodka przekąska, którą lubią dzieci i dorośli.

Rolada w waflu


Dlaczego salceson? Chyba z wyglądu go trochę przypomina, na szczęście nie smakiem 🙂

Deser na pewno nie jest fit 🙂 ale jest pyszny, prosty i tani w przygotowaniu. Jest świetną alternatywą dla klasycznych wafli czy rolad . Można go zrobić z dodatkiem herbatników, orzechów czy suszonych owoców.

Przygotowanie

Galaretka– pasuje krystaliczna lub cytrynowa.

Masę czekoladową musisz zagotować aby masło się rozpuściło. Wymieszaj aby połączyć składniki.

Herbatniki – u mnie klasyczne maślane, ale możesz użyć dowolnych. Pokrusz, ale nie za drobno aby były widoczne w masie.

Orzechy: dodałam pocięte migdały ale możesz użyć dowolnych, ulubionych orzechów, lub pominąć jeżeli masz uczulenie.

Wafel możesz: zamoczyć pod kranem/ pędzelkiem rozprowadzić wodę/ przełożyć mokrą ściereczka. Wybierz formę, która będzie dla ciebie najlepsza. 

Po wymieszaniu składników masę wstaw do lodówki aby zgęstniała. Rzadka masa będzie wyciekać z wafla w czasie zwijania rolady.

!Masy starczy na trzy grubo posmarowane rolady. Przy cieńszym smarowaniu wafli zrobisz 4 szt.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Wafle z kremem kajmakowym

Wafle z masą z mleka w proszku

Rolada z kremem solony karmel

Salceson w waflu

Salceson w waflu

Sylwia
Salceson w waflu, czyli rolada czekoladowa zawinięta w wafel. Prosty i pyszny deser, który przygotujesz z kilku składników, bez użycia piekarnika i miksera.
Czas przygotowania 1 hr
Czas gotowania 5 mins
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 3 szt

Sprzęt

  • 1 garnek
  • 1 duża miska
  • 1 miseczka miska minimum 500ml

Składniki
  

  • 3 szt. suche wafle
  • 100 g masła
  • 325 g śmietanki 18%
  • 130 g cukru
  • 5 łyżek kakao + 1 łyżka do posypania ciasta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 op. galaretka krystaliczna lub cytrynowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 ml wrzątku
  • ½ szkl. pociętych migdałów
  • 400 g herbatników

Przygotowanie

  • Masło, śmietanę, cukier, kakao- zagotuj. Mieszaj aby składniki się połączyły. Ostudź.
  • Galaretkę i żelatynę zalej wrzątkiem, mieszaj aby dokładnie się rozpuściła. Ostudź.
  • Herbatniki pokrusz na mniejsze kawałki.
  • Masę i galaretkę wymieszaj w dużej misce, dodaj sok z cytryny i pokruszone herbatniki. Wymieszaj, wstaw do lodówki aby masa zgęstniała.
  • Wafel- możesz: zamoczyć pod kranem/ pędzelkiem rozprowadzić wodę/ przełożyć mokrą ściereczka. Wybierz formę, która będzie dla ciebie najlepsza. Wafel ułóż na folii spożywczej.
  • ⅓ masy wyłóż na mokry wafel, rozprowadź masę, następnie zwiń w roladę. Salceson zawiń w folię i wstaw do lodówki. Powtórz kroki z pozostałymi waflami.
  • Przed podaniem posyp kakao.

Film z przygotowania:

  • Kroki:
tagi andruty, galaretka, herbatniki, migdały, wafle
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating