Ciasto Topielec ze śliwkami

Ciasto Topielec ze śliwkami, to proste i szybkie wykonaniu ciasto drożdżowe. Bardzo puszyste i długo utrzymuje świeżość.
Topielec
Nazwa ciasta związana jest z jego przygotowaniem. Ciasto po wyrobieniu wyrasta w wodzie, gotowe ciasto jest lekkie i wypływa na powierzchnię. Tak przygotowane ciasto długo jest wilgotne i miękkie, przez kilka dni.
Przepis na to Topielec ze śliwkami pochodzi ze starego zeszytu Mamy, jest to sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi. Można go zrobić z owocami, tylko z kruszonką lub innymi dodatkami jak: czekolada, rodzynki.
Topielec ze śliwkami- przygotowanie
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i wymaga kilku kroków:
1. Wyrabiamy ciasto bez dodatku cukru i wanilii.
2. Przygotowane ciasto zatapiamy w zimnej wodzie. Gotowe ciasto wypływa na powierzchnię. Czas do wypłynięcia to około 30 min. Jeżeli nie wypłynie trzymaj kolejne 30 min. wyjmij z wody i przejdź do kroku nr. 3.
3. Wyjmij ciasto z wody, przełóż do misy, dodaj cukier i wanilię i ponownie wyrabiaj. Około 5 min. Ciasto zrobi się miękkie.
4. Ciasto przełóż na posypaną mąką deskę i zacznij wyrabiać.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Wieniec drożdżowy z dżemem truskawkowym

Sprzęt
- 1 deska
- 1 wałek
- 1 głęboka miska
- 1 blacha do pieczenia 21×25 cm
Składniki
- 14 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
- 200 g masła
- 4 szt. jajka
- 500 g mąka pszenna
- ½ łyżeczki wanilii
- 1 szkl. cukru
Kruszonka:
- 50 g masła
- 55 g mąki
- 40 g cukru
- ¼ łyżeczki wanilii
Dodatki:
- 1 łyżka cukru trzcinowego jak śliwki są kwaśne
- 6-8 szt. śliwek
Przygotowanie
Ciasto:
- Mąkę, drożdże, masło, jajka wymieszaj i wyrabiaj przez 5 min.
- Ciasto włóż do miski z wodą. Ciast musi być w całości pod wodą. Jak wypłynie jest gotowe. Trwa to od 30 min do 1 około godziny.
- Ciasto przełóż do misy miksera, dodaj cukier i wanilię. Wyrabiaj do połączenia się składników, około 5 min.
- Ciasto przełóż na obsypana mąką deskę i zacznij chwilkę wyrabiać. Przełóż do formy wyłożonej papierem i odstaw na 10 min.
- Składniki na kruszonkę wymieszaj. Ze śliwek wyjmij pestki, rozetnij na ćwiartki.
- Śliwki wyłóż na ciasto, posyp cukrem trzcinowym i kruszonką. Wstaw do piekarnika na około 40min, 190'C. Temperatura i czas pieczenia zależy od piekarnika.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film jak przygotować ciasto:
- Kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!