Ciasto Topielec ze śliwkami

Ciasto Topielec ze śliwkami

Ciasto Topielec ze śliwkami, to proste i szybkie wykonaniu ciasto drożdżowe. Bardzo puszyste i długo utrzymuje świeżość.

Ciasto Topielec ze śliwkami

Ciasto Topielec ze śliwkami

Ciasto Topielec ze śliwkami, to proste i szybkie wykonaniu ciasto drożdżowe. Bardzo puszyste i długo utrzymuje świeżość.

Topielec

Nazwa ciasta związana jest z jego przygotowaniem. Ciasto po wyrobieniu wyrasta w wodzie, gotowe ciasto jest lekkie i wypływa na powierzchnię. Tak przygotowane ciasto długo jest wilgotne i miękkie, przez kilka dni.

Przepis na to Topielec ze śliwkami pochodzi ze starego zeszytu Mamy, jest to sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi. Można go zrobić z owocami, tylko z kruszonką lub innymi dodatkami jak: czekolada, rodzynki.

Topielec ze śliwkami- przygotowanie

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i wymaga kilku kroków:

1. Wyrabiamy ciasto bez dodatku cukru i wanilii.
2. Przygotowane ciasto zatapiamy w zimnej wodzie. Gotowe ciasto wypływa na powierzchnię. Czas do wypłynięcia to około 30 min. Jeżeli nie wypłynie trzymaj kolejne 30 min. wyjmij z wody i przejdź do kroku nr. 3.
3. Wyjmij ciasto z wody, przełóż do misy, dodaj cukier i wanilię i ponownie wyrabiaj. Około 5 min. Ciasto zrobi się miękkie.
4. Ciasto przełóż na posypaną mąką deskę i zacznij wyrabiać.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Drożdżówki z serem i owocami

Drożdżówki z truskawkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Wieniec drożdżowy z dżemem truskawkowym

Kołacz

Gwiazda drożdżowa

Ciasto Topielec ze śliwkami

Ciasto Topielec ze śliwkami, to proste i szybkie wykonaniu ciasto drożdżowe. Bardzo puszyste i długo utrzymuje świeżość.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Ciasto Topielec ze śliwkami
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 1 hour
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 40 szt

Sprzęt

  • 1 deska
  • 1 wałek
  • 1 głęboka miska
  • 1 blacha do pieczenia 21×25 cm

Składniki
  

  • 14 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
  • 200 g masła
  • 4 szt. jajka
  • 500 g mąka pszenna
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 1 szkl. cukru

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 55 g mąki
  • 40 g cukru
  • ¼ łyżeczki wanilii

Dodatki:

  • 1 łyżka cukru trzcinowego jak śliwki są kwaśne
  • 6-8 szt. śliwek

Przygotowanie

Ciasto:

  • Mąkę, drożdże, masło, jajka wymieszaj i wyrabiaj przez 5 min.
  • Ciasto włóż do miski z wodą. Ciast musi być w całości pod wodą. Jak wypłynie jest gotowe. Trwa to od 30 min do 1 około godziny.
  • Ciasto przełóż do misy miksera, dodaj cukier i wanilię. Wyrabiaj do połączenia się składników, około 5 min.
  • Ciasto przełóż na obsypana mąką deskę i zacznij chwilkę wyrabiać. Przełóż do formy wyłożonej papierem i odstaw na 10 min.
  • Składniki na kruszonkę wymieszaj. Ze śliwek wyjmij pestki, rozetnij na ćwiartki.
  • Śliwki wyłóż na ciasto, posyp cukrem trzcinowym i kruszonką. Wstaw do piekarnika na około 40min, 190'C. Temperatura i czas pieczenia zależy od piekarnika.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Film jak przygotować ciasto:

  • Kroki:
tagi czekolada, drożdżowe, rogaliki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!