

Ciasto Topielec ze śliwkami, to proste i szybkie wykonaniu ciasto drożdżowe. Bardzo puszyste i długo utrzymuje świeżość.
Nazwa ciasta związana jest z jego przygotowaniem. Ciasto po wyrobieniu wyrasta w wodzie, gotowe ciasto jest lekkie i wypływa na powierzchnię. Tak przygotowane ciasto długo jest wilgotne i miękkie, przez kilka dni.
Przepis na to Topielec ze śliwkami pochodzi ze starego zeszytu Mamy, jest to sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi. Można go zrobić z owocami, tylko z kruszonką lub innymi dodatkami jak: czekolada, rodzynki.
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i wymaga kilku kroków:
1. Wyrabiamy ciasto bez dodatku cukru i wanilii.
2. Przygotowane ciasto zatapiamy w zimnej wodzie. Gotowe ciasto wypływa na powierzchnię. Czas do wypłynięcia to około 30 min. Jeżeli nie wypłynie trzymaj kolejne 30 min. wyjmij z wody i przejdź do kroku nr. 3.
3. Wyjmij ciasto z wody, przełóż do misy, dodaj cukier i wanilię i ponownie wyrabiaj. Około 5 min. Ciasto zrobi się miękkie.
4. Ciasto przełóż na posypaną mąką deskę i zacznij wyrabiać.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Wieniec drożdżowy z dżemem truskawkowym
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!