Wieniec drożdżowy z dżemem truskawkowym

Wieniec drożdżowy z dżemem truskawkowym

Puszyste ciasto drożdżowe, przełożone słodkim truskawkowym dżemem to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Zrób i przekonaj się sama.

Wieniec drożdżowy z dżemem truskawkowym



Wieniec drożdżowy z dżemem truskawkowym

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Dodatki:
  • 2 małe słoiczki dżemu truskawkowego
  • mleko
  • płatki migdałów

Przygotowanie


* Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min.
* Odstaw do wyrośnięcia na godzinę .
* Wyjmij ciasto, podziel na 2 części, każda rozwałkuj w kształt prostokąta. Posmaruj dżemem truskawkowym.
* Zwiń w roladę, rozetnij przez środek. Dwie części przełóż na zmianę w kształt warkocza, końce połącz tworząc wieniec.
* Przełóż na blachę do pieczenia, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20min.
* Przed włożeniem do piekarnika posmaruj mlekiem i posyp płatkami migdałów. Wstaw rozgrzanego do piekarnika na 40min (180’C).

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz