Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to smak końca lata. Zapowiedź nadchodzącej jesieni. Drożdżowe , pieczone, słodkie owoce i dużo kruszonki, to przepis na doskonałe ciacho, które zachwyci każdego.
Ocena: -
Sylwia
Komentarze: 0
03/09/2021

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to smak końca lata. Zapowiedź nadchodzącej jesieni. Drożdżowe , pieczone, słodkie owoce i dużo kruszonki, to przepis na doskonałe ciacho, które zachwyci każdego.



Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Kruszonka: masło+mąka+cukier+wanilia
  • Dodatki:
  • śliwki

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie wyrabiaj przez klika minut. Ciasto ma być sprężyste.
  • Odstaw na godzinę do wyrośnięcia
  • Ciasto przełóż do keksówki ( lub dużej formy), dodaj owoce, posyp kruszonką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 min.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 30-35min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Śledź mnie na IG