Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to smak końca lata. Zapowiedź nadchodzącej jesieni. Drożdżowe , pieczone, słodkie owoce i dużo kruszonki, to przepis na doskonałe ciacho, które zachwyci każdego.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką



Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Kruszonka: masło+mąka+cukier+wanilia
  • Dodatki:
  • śliwki

Przygotowanie



* Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie wyrabiaj przez klika minut. Ciasto ma być sprężyste.
* Odstaw na godzinę do wyrośnięcia
* Ciasto przełóż do keksówki ( lub dużej formy), dodaj owoce, posyp kruszonką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 min.
* Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 30-35min.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz