Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, proste ciasto, które zawsze wychodzi. W zależności od sezonu, może je przygotować z dowolnymi dodatkami.
Proste w przygotowaniu
Aby przygotować ciasto jogurtowe ze śliwkami, potrzebujesz tylko kliku składników. Ciasto nie wymaga sprzętów, wystarczy dokładnie wymieszać składniki. Ciasto jogurtowe wychodzi puszyste, wilgotne i delikatnie słodkie. Zmienia się w zależności od sezonu, pasują do niego wszystkie owoce.
To doskonałe ciasto aby zacząć przygodę z pieczeniem ciast. Sprawdzi się na różne okazje, jak i na co dzień.
Składniki
Aby ciasto jogurtowe nie nie miało zakalca składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Jogurt grecki- najlepiej wybierać bardzo gęsty.
Olej- używam ryzowego ze względu na brak zapachu i jest delikatny w smaku, możesz wybrać z winogron, kokosowy lub inny o łagodnym zapachu i smaku.
Jajka– ilość uzależniona od wielkości
Mąka- używam zwyklej tortowej
Owoce– kieruj się sezonem, po sezonie możesz używać mrożonych owoców. Przed dodaniem owoców do ciasta obsyp je budyniem/kisielem lub mąką ziemniaczaną, zabezpieczysz ciasto przed dużą ilością soku.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 forma prostokątna 21×25 cm
- 1 mikser z misą
Składniki
Ciasto:
- 330 g jogurtu greckiego bardzo gęsty
- 3 szt. jajka
- 360 g mąki pszennej
- ¼ szkl. oleju ryżowego
- ½ szkl. cukru
- 1 łyżka soku z cytryny można zastąpić wanilią
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatki:
- 12 szt. śliwek
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie
Ciasto:
- Jajka ukręć z cukrem, dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
- Masę przelej do przygotowanej formy. Na wierzch ułóż śliwki przecięte na ½, wstaw do piekarnika na około 45min., temperatura 190'C. Piecz do suchego patyczka.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Dodatki:
- Śliwki rozetnij na pół, wyjmij pestki, obsyp budyniem i cynamonem.
Film z przygotowania:
- Kroki:
Uwagi:
- Jajka i jogurt muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij z lodówki 30 min, przed planowanym pieczeniem.
- Ciasto możesz przygotować bez użycia miksera. Wystarczy rózga i głęboka miska.
Gdzieś jajka zniknęły ???
Już się pojawiły. Dziękuję za info.
Dzień dobry, Góra dół czy termoobieg?.
Góra-dół
Dlaczego na wierzch tylko 1/2 śliwek, a co z resztą? 🤔
Wszystkie śliwki przecięte na 1/2 wykładamy na ciasto