Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami, proste ciasto, które zawsze wychodzi. W zależności od sezonu, może je przygotować z dowolnymi dodatkami.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami, proste ciasto, które zawsze wychodzi. W zależności od sezonu, może je przygotować z dowolnymi dodatkami.

Proste w przygotowaniu

Aby przygotować ciasto jogurtowe ze śliwkami, potrzebujesz tylko kliku składników. Ciasto nie wymaga sprzętów, wystarczy dokładnie wymieszać składniki. Ciasto jogurtowe wychodzi puszyste, wilgotne i delikatnie słodkie. Zmienia się w zależności od sezonu, pasują do niego wszystkie owoce.

To doskonałe ciasto aby zacząć przygodę z pieczeniem ciast. Sprawdzi się na różne okazje, jak i na co dzień.

Składniki

Aby ciasto jogurtowe nie nie miało zakalca składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Jogurt grecki- najlepiej wybierać bardzo gęsty.

Olej- używam ryzowego ze względu na brak zapachu i jest delikatny w smaku, możesz wybrać z winogron, kokosowy lub inny o łagodnym zapachu i smaku.

Jajka– ilość uzależniona od wielkości

Mąka- używam zwyklej tortowej

Owoce– kieruj się sezonem, po sezonie możesz używać mrożonych owoców. Przed dodaniem owoców do ciasta obsyp je budyniem/kisielem lub mąką ziemniaczaną, zabezpieczysz ciasto przed dużą ilością soku.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Placuszki jogurtowe z acai

Bajgle jogurtowe

Ciasto jogurtowe z gruszką

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami, proste ciasto, które zawsze wychodzi. W zależności od sezonu, może je przygotować z dowolnymi dodatkami.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 forma prostokątna 21×25 cm
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

Ciasto:

  • 330 g jogurtu greckiego bardzo gęsty
  • 3 szt. jajka
  • 360 g mąki pszennej
  • ¼ szkl. oleju ryżowego
  • ½ szkl. cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny można zastąpić wanilią
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki:

  • 12 szt. śliwek
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie

Ciasto:

  • Jajka ukręć z cukrem, dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
  • Masę przelej do przygotowanej formy. Na wierzch ułóż śliwki przecięte na ½, wstaw do piekarnika na około 45min., temperatura 190'C. Piecz do suchego patyczka.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Dodatki:

  • Śliwki rozetnij na pół, wyjmij pestki, obsyp budyniem i cynamonem.

Film z przygotowania:

  • Kroki:

Uwagi:

 
  • Jajka i jogurt muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij z lodówki 30 min, przed planowanym pieczeniem. 
  • Ciasto możesz przygotować bez użycia miksera. Wystarczy rózga i głęboka miska. 
tagi ciasto jogurtowe, ciasto ze śliwkami, jogurt grecki, śliwki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!