bajgle jogurtowe

Bajgle jogurtowe

Bajgle jogurtowe przygotowane tylko z czterech składników i posypki. Ekspresowe w wykonaniu bo nie wymagają długiego wyrastania. Można je zrobić z klasyczne okrągłe dziurką w środku lub w wersji zakręconej.

Bajgle jogurtowe

Bajgle jogurtowe przygotowane tylko z czterech składników i posypki. Ekspresowe w wykonaniu bo nie wymagają długiego wyrastania. Można je zrobić z klasyczne okrągłe dziurką w środku lub w wersji zakręconej. Słodyczy bułeczkom dodaje mleko z miodem, którym są posmarowane.



bajgle jogurtowe

Szczegóły

Ilość

12 szt

Czas przygotowania

30+ 1 godz.

Czas gotowania

15

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g mąki pszennej chlebowej ( może być dowolna)
  • 400g gęstego jogurtu greckiego
  • 25g proszku do pieczenia
  • 10 g soli
  • * opcjonalnie: szczypta cukru
  • Dodatki:
  • mód + mleko ( do smarowania bułeczek)
  • sezam

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki przełóż do misy blendera, wyrabiaj przez kilka minut. Ciasta ma być sprężyste i nie będzie się kleić do ścianek misy.
  • Ciasto podziel na 10-12 kawałków.  Każdy uformuj w kulkę, następnie zrób dziurkę na środku. Przełóż palec i zacznij obracać ciasto ( w powietrzu lub na blacie) aby powiększyć otwór. 
  • Bajgle przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
  • Włącz piekarnik na 180’C.
  • Wstaw do piekarnika na 20-25 min. ( czas uzależniony od piekarnika)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *