mleko owsiane

Mleko owsiane

Mleko owsiane przygotowane w wyciskarce wolnoobrotowej. Uzyskuję dzięki temu bardzo dobrze rozdrobnione i gęste mleko w zależności ile wody dodam. Domowe mleko owsiane przechowuję przez ok. 3 dni w lodówce, może się nieco rozwarstwić. Przed użyciem należy wstrząsnąć butelką.

Mleko owsiane

Mleko owsiane przygotowane w wyciskarce wolnoobrotowej. Uzyskuję dzięki temu bardzo dobrze rozdrobnione i gęste mleko w zależności ile wody dodam. Domowe mleko owsiane przechowuję przez ok. 3 dni w lodówce, może się nieco rozwarstwić. Przed użyciem należy wstrząsnąć butelką.



szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

5 min

Czas gotowania

10 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 szklanka płatków owsianych bez glutenu
  • 3 szkl. przegotowanej zimnej wody
  • Opcjonalnie: wanilia, coś do słodzenia

Przygotowanie


  • Płatki zalej szklanka wody. Odstaw na 1 godzinę.
  • Włącz wyciskarkę, następnie dodawaj po 1 łyżce płatki i zalewaj wodą.  Miksuj do czasu aż wyjdzie cała pulpa. Na koniec wyciskarkę przelej wodą. 

Pulpę możesz wykorzystać do zrobienia omletów lub ciasteczek. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz