pasztet

Pasztet

Pasztet z mięsem i warzywami. Danie, które świetnie się sprawdzi na święta, imprezy czy na codzienne kanapki. Aromatyczny, wilgotny i bardzo smaczny.

Pasztet

Pasztet z mięsem i warzywami. Danie, które świetnie się sprawdzi na święta, imprezy czy na codzienne kanapki. Aromatyczny, wilgotny i bardzo smaczny. Wymaga trochę pracy ale warto go zrobić. Pasztet jest świetnym rozwiązaniem, jak nie masz pomysłu, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu



pasztet

Details

Servings
Prep time
Cooking time
Calories

Składniki:


  • Warzywa z rosołu: 4 marchewki, 2 pietruszki, seler ( warzywa średniej wielkości)
  • 2 cebule średnie
  • 2-3 jajka
  • 2-3 średnie bułki
  • 1 kg łopatki wieprzowej( może być karkówka, wołowina + indyk)
  • 150 g wątróbki
  • 200 g boczku ( może być podgardle)
  • Przyprawy: majeranek, sól, pieprz
  • *opcjonalnie- bułka tarta

Przygotowanie


  • Wątróbkę gotuj przez 10 min. 
  • Mięso gotuj do miękkości.
  • Cebulę ugotuj lub usmaż.
  • Bułki namocz w wodzie aby zmiękły.
  • Mięso, warzywa i bułki przekręć trzy razy w maszynce do mięsa ( grube oczka). 
  • Do mięsa dodaj jajka, przyprawy. Jeżeli masa wyjdzie za rzadka dodaj bułkę tartą. 
  • Przełóż do formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na 50-55 min. Pasztet ma się ładnie zarumienić. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.