Kołacz
Kołacz, trdelnik, kurtosz to tradycyjny węgierski drożdżowy przysmak, który sprzedawany jest na jarmarkach i targach bożonarodzeniowych. W domowych warunkach pieczony jest w piekarniku. Oby otrzymać kształt, ciasto drożdżowe nawijane jest najczęściej na wałek drewniany lub butelkę. Przed pieczeniem hojnie obsypuje się go cukrem i cynamonem. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Kołacze można spotkać w wersji z kremem i czekoladą.
szczegóły:
Porcje
8 szt.
Czas przygotowania
1.20 godz.
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
łatwe
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!