Kołacz

Kołacz

Kołacz, trdelnik, kurtosz to tradycyjny węgierski drożdżowy przysmak, który sprzedawany jest na jarmarkach i targach bożonarodzeniowych.

Kołacz

Kołacz, trdelnik, kurtosz to tradycyjny węgierski drożdżowy przysmak, który sprzedawany jest na jarmarkach i targach bożonarodzeniowych. W domowych warunkach pieczony jest w piekarniku. Oby otrzymać kształt, ciasto drożdżowe nawijane jest najczęściej na wałek drewniany lub butelkę. Przed pieczeniem hojnie obsypuje się go cukrem i cynamonem. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Kołacze można spotkać w wersji z kremem i czekoladą.



Kołacz

szczegóły:

Porcje

8 szt.

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 7g suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • Dodatki:
  • cukier
  • cynamon
  • masło klarowane
  • Wałek drewniany x 3
  • lub szklana butelka po małych soczkach
  • folia aluminiowa

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie wyrabiaj przez klika minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj w kształt prostokąta. Ciasto potnij na paski. 
  • Butelki lub wałki obwiń dokładnie folią, posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym. Owiń ciastem na minimalną zakładkę. 
  • Owinięte butelki ustaw na blaszce w niewielkich odstępach , jak używasz wałków, ułóż je na formie do pieczenia tak aby nie dotykały dna a rączki był założone na krawędziach. W czasie pieczenia odkręć wałek/ butelkę aby ciasto się równo upiekło.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na180’C na 20 min. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz