Drożdżówki z serem i owocami
Drożdżówki z serem i owocami. Gwarantuję, że zakochasz się ich smaku :)Wychodzą bardzo miękkie, delikatnie pachną wanilią.
Wypełnione po brzegi cytrynowym twarożkiem i soczystymi owocami, które są obsypane pyszna kruszonka i polane cytrynowy lukrem. Czy nie brzmi to pysznie?
To prosty i pyszny deser, który się sprawdzi na co dzień jak i na spotkania rodzinne.
Jak przygotować idealne drożdżowe?
Używaj świeżych składników i trzymaj się proporcji.
Ciasto można przygotować na kilka sposobów, ja najczęściej robię takie wersje:
1. Jak w opisie poniżej- rozpuszczam masło i mleko ( nie można zagotować, ma być ciepłe) i dodaję do pozostałych składników.
2. W misie wyrabiam wszystkie składniki ( bez masła), jak ciasto zrobi się elastyczne dodaj stopniowo miękkie masło. Wyrabiam ciasto do połączenia się składników.
3. Wersja 1 lub 2 i dodaję same jajka ukręcone z cukrem..
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 robot z misą
- `1 stolnica
- 1 szklanka
Składniki
Ciasto
- 500 g 500g maki pszennej
- 1 op. suchych drożdży 7g
- 1 szkl. ciepłego mleka 200g
- ½ łyżeczki wanilii
- ⅕ łyżeczki szczypta soli
- ¼ szkl. 1/4 szkl cukru
- 80 g 80g masła
- 2 szt. 2 jajka
Twaróg:
- 400 g twarogu śmietankowego
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka 1cukru
Dodatki
- 200 g maliny
- 200 g borówki
Kruszonka
- 50 g Masło
- 40 g mąka
- 30 g cukier
Lukier
- ¼ szkl. cukru pudru
- 1 szt sok z cytryny
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min.Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.Ciasto przełóż na deskę, delikatnie obsypaną mąką, następnie podziel na 9-12 części, z każdej uformuj kulkę. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 min .
- Składniki twarogu dokładnie wymieszaj. Za pomocą szklanki/ butelki odciśnij dołek w każdej z kulek, do którego włóż twaróg, na twaróg wyłóż owoce, brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość posyp kruszonka
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)Zimne bułeczki polej lukrem.
Film:
- Kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!