Drożdżówki z serem i owocami

Drożdżówki z serem i owocami

Drożdżówki z serem i owocami. Gwarantuję, że zakochasz się ich smaku :)Wychodzą bardzo miękkie, delikatnie pachną wanilią. Wypełnione po brzegi cytrynowym twarożkiem i soczystymi owocami.

Drożdżówki z serem i owocami

Drożdżówki z serem i owocami. Gwarantuję, że zakochasz się ich smaku :)Wychodzą bardzo miękkie, delikatnie pachną wanilią.

Wypełnione po brzegi cytrynowym twarożkiem i soczystymi owocami, które są obsypane pyszna kruszonka i polane cytrynowy lukrem. Czy nie brzmi to pysznie?

To prosty i pyszny deser, który się sprawdzi na co dzień jak i na spotkania rodzinne.

Zobacz również

Omlet z truskawkami
Omlet z truskawkami, to smak wczesnej wiosny i lata. Puszysty omlet przygotowany z samych jajek z dodatkiem jogurtu greckiego i truskawek, to przepis na doskonałe śniadanie.
Sprawdź przepis
omlet z truskawkami

Jak przygotować idealne drożdżowe?

Używaj świeżych składników i trzymaj się proporcji.
Ciasto można przygotować na kilka sposobów, ja najczęściej robię takie wersje:
1. Jak w opisie poniżej- rozpuszczam masło i mleko ( nie można zagotować, ma być ciepłe) i dodaję do pozostałych składników.
2. W misie wyrabiam wszystkie składniki ( bez masła), jak ciasto zrobi się elastyczne dodaj stopniowo miękkie masło. Wyrabiam ciasto do połączenia się składników.
3. Wersja 1 lub 2 i dodaję same jajka ukręcone z cukrem..

Drożdżówki z serem i owocami

Drożdżówki z serem i owocami. Gwarantuję, że zakochasz się ich smaku :)Wychodzą bardzo miękkie, delikatnie pachną wanilią.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Drożdżówki z serem i owocami
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 10 szt.

Sprzęt

  • 1 robot z misą
  • `1 stolnica
  • 1 szklanka

Składniki
  

Ciasto

  • 500 g 500g maki pszennej
  • 1 op. suchych drożdży 7g
  • 1 szkl. ciepłego mleka 200g
  • ½ łyżeczki wanilii
  • łyżeczki szczypta soli
  • ¼ szkl. 1/4 szkl cukru
  • 80 g 80g masła
  • 2 szt. 2 jajka

Twaróg:

  • 400 g twarogu śmietankowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka 1cukru

Dodatki

  • 200 g maliny
  • 200 g borówki

Kruszonka

  • 50 g Masło
  • 40 g mąka
  • 30 g cukier

Lukier

  • ¼ szkl. cukru pudru
  • 1 szt sok z cytryny

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min.Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.Ciasto przełóż na deskę, delikatnie obsypaną mąką, następnie podziel na 9-12 części, z każdej uformuj kulkę. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 min .
  • Składniki twarogu dokładnie wymieszaj. Za pomocą szklanki/ butelki odciśnij dołek w każdej z kulek, do którego włóż twaróg, na twaróg wyłóż owoce, brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość posyp kruszonka 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)Zimne bułeczki polej lukrem.

Film:

  • Kroki
tagi bułeczki drożdzowe, ciasto drożdzowe, drożdżówki z owocami, drożdżówki z serem
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!