Drożdżówki z rabarbarem

szczegóły:
Porcje
12 szt
Czas przygotowania
1.20 godz.
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- 500g maki pszennej
- 1 op suchych drożdży
- 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
- olejek waniliowy
- szczypta soli
- 60g masła
- 1/4 szkl cukru
- 2 żółtka
- Kruszonka: masło+mąka+cukier+olejek waniliowy
- 1 łyżka śmietany
- Dodatki:
- 1 op budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 12-14 gałązek rabarbaru
- Cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie
- Budyń ugotuj zgodnie z instrukcja.
- Rabarbar obierz, pokrój drobno, przełóż na patelnie, dodaj cukier i smaż przez 2 min.
- Ciasto:
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podziel na równe części, z każdej uformuj kulkę. Za pomocą szklanki w każdej z kulek odciśnij dołek, do którego włóż budyń i rabarbar. Odstaw na 10 min w ciepłe miejsce. - Przed włożeniem do piekarnika brzegi bulek posmaruj sokiem z rabarbaru i posyp kruszonka .
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!