drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem



drożdżówki z rabarbarem

szczegóły:

Porcje

12 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Kruszonka: masło+mąka+cukier+olejek waniliowy
  • 1 łyżka śmietany
  • Dodatki:
  • 1 op budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 12-14 gałązek rabarbaru
  • Cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie


 

  • Budyń ugotuj zgodnie z instrukcja.
  • Rabarbar obierz, pokrój drobno, przełóż na patelnie, dodaj cukier i smaż przez 2 min.
  • Ciasto:
    Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podziel na równe części, z każdej uformuj kulkę. Za pomocą szklanki w każdej z kulek odciśnij dołek, do którego włóż budyń i rabarbar. Odstaw na 10 min w ciepłe miejsce.
  • Przed włożeniem do piekarnika brzegi bulek posmaruj sokiem z rabarbaru i posyp kruszonka .
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)

 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz