Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Drożdżowe bułeczki z makiem. Świąteczne mini makowce, które robiłam kilka dni temu. Tak samo jak większa wersja znikają ekspresowo.

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem, to pyszne maślane bułeczki wypełnione po brzegi makiem.

Drożdżówki z makiem

Z przepisu na bułeczki drożdżowe można korzystać przez cały rok. Są proste i tanie w przygotowaniu. Nie wymagają użycia sprzętów, ciasto można wyrabiać ręcznie. Bułeczki wychodzą puszyste, delikatnie słodkie i rozpływają się w ustach.

Do wypełnienia drożdżówek z makiem użyłam gotowej masy makowej. Wiem, wiem 🙂 nie ma idealnego składu, ale świetnie się sprawdza przy szybkich wypiekach.
Mam w planie przygotowanie masy makowej od podstaw, więc wkrótce pojawi się na blogu:)

Jak przygotować idealne drożdżowe?

Używaj świeżych składników i trzymaj się proporcji.
Ciasto można przygotować na kilka sposobów, ja najczęściej robię takie wersje:
1. Jak w opisie poniżej- rozpuszczam masło i mleko ( nie można zagotować, ma być ciepłe) i dodaję do pozostałych składników.
2. W misie wyrabiam wszystkie składniki ( bez masła), jak ciasto zrobi się elastyczne dodaj stopniowo miękkie masło. Wyrabiam ciasto do połączenia się składników.
3. Wersja 1 lub 2 i dodaję same żółtka.

W każdej wersji ciasto wychodzi delikatne i puszyste, świeżość utrzymuje do 4 dni. Ciasto drożdżowe można mrozić.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Drożdżówki z serem i owocami

Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem, to pyszne maślane bułeczki wypełnione po brzegi makiem.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Drożdżówki z makiem
Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 18 szt.

Sprzęt

  • 1 robot z misą
  • 1 wałek
  • 1 blacha do pieczenia
  • 1 stolnica

Składniki
  

Ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • ½ łyżeczki wanilii
  • ¼ łyżeczki szczypta soli
  • 80 g masła
  • ¼ szkl. cukru
  • 2 szt. jajka

Dodatki:

  • 850 g masy makowej

Lukier:

  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny sokiem reguluj gęstość

Przygotowanie

  • Mleko i masło podgrzej, nie gotuj. Masło ma się rozpuścić.
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Wyjmij ciasto, na posypaną mąką stolnicę i chwilkę wyrabiaj. Następnie podziel na 2 części, każda rozwałkuj w kształt prostokąta. Ciasto posmaruj masa makowa. Ciasto zwiń w roladę, następnie przetnij na 8 części.
  • Ułóż na blaszce, każdą z bułeczek dociśnij na środku. Odstaw do wyrośnięcia na około 15 min.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)
  • Zimne bułeczki polej lukrem.

Film z przygotowania:

  • Kroki
tagi bułeczki drożdzowe, drożdżowe, drożdżowki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!