Drożdżówki z makiem
Drożdżówki z makiem, to pyszne maślane bułeczki wypełnione po brzegi makiem.
Drożdżówki z makiem
Z przepisu na bułeczki drożdżowe można korzystać przez cały rok. Są proste i tanie w przygotowaniu. Nie wymagają użycia sprzętów, ciasto można wyrabiać ręcznie. Bułeczki wychodzą puszyste, delikatnie słodkie i rozpływają się w ustach.
Do wypełnienia drożdżówek z makiem użyłam gotowej masy makowej. Wiem, wiem 🙂 nie ma idealnego składu, ale świetnie się sprawdza przy szybkich wypiekach.
Mam w planie przygotowanie masy makowej od podstaw, więc wkrótce pojawi się na blogu:)
Jak przygotować idealne drożdżowe?
Używaj świeżych składników i trzymaj się proporcji.
Ciasto można przygotować na kilka sposobów, ja najczęściej robię takie wersje:
1. Jak w opisie poniżej- rozpuszczam masło i mleko ( nie można zagotować, ma być ciepłe) i dodaję do pozostałych składników.
2. W misie wyrabiam wszystkie składniki ( bez masła), jak ciasto zrobi się elastyczne dodaj stopniowo miękkie masło. Wyrabiam ciasto do połączenia się składników.
3. Wersja 1 lub 2 i dodaję same żółtka.
W każdej wersji ciasto wychodzi delikatne i puszyste, świeżość utrzymuje do 4 dni. Ciasto drożdżowe można mrozić.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls
Sprzęt
- 1 robot z misą
- 1 wałek
- 1 blacha do pieczenia
- 1 stolnica
Składniki
Ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1 szkl. ciepłego mleka
- ½ łyżeczki wanilii
- ¼ łyżeczki szczypta soli
- 80 g masła
- ¼ szkl. cukru
- 2 szt. jajka
Dodatki:
- 850 g masy makowej
Lukier:
- ½ szkl. cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny sokiem reguluj gęstość
Przygotowanie
- Mleko i masło podgrzej, nie gotuj. Masło ma się rozpuścić.
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia.
- Wyjmij ciasto, na posypaną mąką stolnicę i chwilkę wyrabiaj. Następnie podziel na 2 części, każda rozwałkuj w kształt prostokąta. Ciasto posmaruj masa makowa. Ciasto zwiń w roladę, następnie przetnij na 8 części.
- Ułóż na blaszce, każdą z bułeczek dociśnij na środku. Odstaw do wyrośnięcia na około 15 min.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)
- Zimne bułeczki polej lukrem.
Film z przygotowania:
- Kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!