Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls. Niezwykle popularne bułeczki drożdżowe, zwinięte w ślimaczka z dużą ilością cynamonu, polane pysznym sosem. Najlepsze są na ciepło!!
Ocena: -
Sylwia
Komentarze: 0
17/12/2021
Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls
Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls. Niezwykle popularne bułeczki drożdżowe, zwinięte w ślimaczka z dużą ilością cynamonu, polane pysznym sosem. Najlepsze są na ciepło!!
szczegóły:
Porcje
18 szt.
Czas przygotowania
1.20 godz.
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
500g maki pszennej
1 op suchych drożdży
1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
olejek waniliowy
szczypta soli
60g masła
1/4 szkl cukru
2 żółtka
Dodatki:
cukier trzcinowy
masło klarowane
cynamon
Posypka czekoladowa
Sos:
50g białej czekolady
30 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie wyrabiaj przez klika minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Składniki na ser dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Każda rozwałkuj w kształt prostokąt, następnie posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym, posyp cukrem, cynamonem i posypką czekoladową. Zwiń w rulon, podziel na równe kawałki. Odstaw do wyrośnięcia na 20 min.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na180’C na 20 min.
Sos: czekoladę i śmietankę wrzuć do rondelka. Podgrzej aby rozpuścić czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Jak bułeczki delikatnie ostygną polej je sosem czekoladowym.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem. Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!