Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls

Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls. Niezwykle popularne bułeczki drożdżowe, zwinięte w ślimaczka z dużą ilością cynamonu, polane pysznym sosem. Najlepsze są na ciepło!!



Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls

szczegóły:

Porcje

18 szt.

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Dodatki:
  • cukier trzcinowy
  • masło klarowane
  • cynamon
  • Posypka czekoladowa
  • Sos:
  • 50g białej czekolady
  • 30 ml śmietanki 30%

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie wyrabiaj przez klika minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Składniki na ser dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto podziel na dwie części. Każda rozwałkuj w kształt prostokąt, następnie posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym, posyp cukrem, cynamonem i posypką czekoladową. Zwiń w rulon, podziel na równe kawałki. Odstaw do wyrośnięcia na 20 min.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na180’C na 20 min.
  • Sos: czekoladę i śmietankę wrzuć do rondelka. Podgrzej aby rozpuścić czekoladę. Dokładnie wymieszaj. 
  • Jak bułeczki delikatnie ostygną polej je sosem czekoladowym.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Śledź mnie na IG