Piernik staropolski
Piernik staropolski, klasyka wypieków świątecznych. Przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca smakiem i zapachem.
Długo przymierzałam się do zrobienia, ale zawsze jak przychodził czas na przygotowanie, to zapominałam go nastawić 🙂 Ważny jest czas, bo ciasto na piernik dojrzewa 4-6 tyg., dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, ma głęboki smak i jest miękkie. Przygotowanie jest proste ale dzieli się na etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta, następnie czekamy około 6 ty. Następnie, pieczenie i przekładanie powidłami, jeszcze tylko polewa i można się cieszyć jego smakiem.
Zaletą tego piernika, jest to, że im dłużej leży tym staje się smaczniejszy. Ciasto rozpływa się w ustach, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi, jest delikatnie słodkie.
Piernik staropolski, jest świetnym pomysłem na prezent świąteczny. Przełożone balaty przetnij na mniejsze kawałki, polej polewą i udekoruj, następnie zapakuj w dekoracyjną folię lub pudełko. Prezenty, które można zjeść, to zawsze strzał w dziesiątkę.
Przygotowanie
Przygotowanie jest proste ale wymaga długiego czasu na leżakowanie. Przygotowanie piernika dzieli się na trzy etapy.
Pierwszy to przygotowanie ciasta, drugi pieczenie i przełożenia , ostatni to polanie czekoladą i ewentualne ozdobienie.
Ciasto piecze się na 10 dni przed świętami, bo musi poleżeć 4-5 dni po przełożeniu konfitura.
Do przełożenia piernika możesz użyć powideł śliwkowych, masy z kaszy manny.
Polewa to najczęściej czekolada gorzka lub mleczna, można do niej dodać kawałki orzechów.
Ozdobić go można suszonymi owocami, żurawiną w cukrze, płatkami migdałowymi, orzechami czy małymi pierniczkami.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Przepis na piernik staropolski w e-booku “Słodkie Święta”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Dzięki za ten przepis. Rodzina zachwyca się nim w każde święta.
Cieszę sie. Warto długo czekać aby cieszyć się tym smakiem.