Piernik staropolski-

Piernik staropolski

Piernik staropolski, klasyka wypieków świątecznych. Przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca smakiem i zapachem.

Piernik staropolski

Piernik staropolski, klasyka wypieków świątecznych. Przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca smakiem i zapachem.

Długo przymierzałam się do zrobienia, ale zawsze jak przychodził czas na przygotowanie, to zapominałam go nastawić 🙂 Ważny jest czas, bo ciasto na piernik dojrzewa 4-6 tyg., dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, ma głęboki smak i jest miękkie. Przygotowanie jest proste ale dzieli się na etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta, następnie czekamy około 6 ty. Następnie, pieczenie i przekładanie powidłami, jeszcze tylko polewa i można się cieszyć jego smakiem.

Zaletą tego piernika, jest to, że im dłużej leży tym staje się smaczniejszy. Ciasto rozpływa się w ustach, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi, jest delikatnie słodkie.

Piernik staropolski, jest świetnym pomysłem na prezent świąteczny. Przełożone balaty przetnij na mniejsze kawałki, polej polewą i udekoruj, następnie zapakuj w dekoracyjną folię lub pudełko. Prezenty, które można zjeść, to zawsze strzał w dziesiątkę.

Zobacz również

Seromakowiec
Seromakowiec, to ciasto dwa w jednym. Pyszny kremowy sernik i makowiec na spodzie z herbatników.
Sprawdź przepis
seromakowiec

Przygotowanie

Przygotowanie jest proste ale wymaga długiego czasu na leżakowanie. Przygotowanie piernika dzieli się na trzy etapy.
Pierwszy to przygotowanie ciasta, drugi pieczenie i przełożenia , ostatni to polanie czekoladą i ewentualne ozdobienie.
Ciasto piecze się na 10 dni przed świętami, bo musi poleżeć 4-5 dni po przełożeniu konfitura.

Do przełożenia piernika możesz użyć powideł śliwkowych masy z kaszy manny.

Polewa to najczęściej czekolada gorzka lub mleczna, można do niej dodać kawałki orzechów.

Ozdobić go można suszonymi owocami, żurawiną w cukrze, płatkami migdałowymi, orzechami czy małymi pierniczkami.

Piernik staropolski

Piernik staropolski, klasyka wypieków świątecznych. Przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca smakiem i zapachem.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Piernik staropolski-
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 1 hour
Danie Deser
Kuchnia polska

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 mikser z misą
  • 1 szpatułka
  • 1 folia spożywcza
  • 1 mały garnek

Składniki
  

Ciasto:

  • 500 g miodu
  • 2 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szt. jajka
  • 3 łyżeczki płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szkl. mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżka 1 łyżka cynamonu

Dodatki

  • 500 g powidła śliwkowe można użyć dowolnego gęstego dżemu lub konfitury)
  • ½ łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody opcjonalnie, jak powidła będą rzadkie

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 4-5 łyżek śmietanki 30 lub 36%

Masa grysikowa

  • 500 g mleka
  • 60 g cukru
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 200 g masła
  • 70 g kaszy manny

Przygotowanie

Ciasto:

  • Miód, cukier i masło umieścić w garnku, następnie wszystko rozpuść. Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia. Do zimnej masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do szklanej miski, zabezpiecz folią spożywczą i odstaw do lodówki na 6 tyg.
  • Po 6 ty. na podsypanej mąką desce rozwałkuj ciasto na 3-4 blaty nie grubiej niż 0,5 cm. wielkość dopasuj do blachy do pieczenia. Z reszty ciasta można zrobić pierniczki. Piecz około 17-20min w 180,C. Kolejne partie będą krócej pieczone bo piekarnik będzie mocno nagrzany. 
  • Placki możesz przełożyć samymi powidłami, powidłami i masa grysikową lub sama masą. Wstaw do lodówki na 5-7 dni. 

Masa grysikowa

  • Wyjmij masło z lodówki aby było miękkie. Masło musi być minimum 82%.Mleko zagotuj z cukrem i wanilią, następnie dodaj kasze. Gotuj aż kasza zgęstnieje. Przykryj masę folią spożywczą w kontakcie. Odstaw do wystygnięcia. Masa musi być zimna. W czasie gotowania mieszaj kasze aby nie powstały grudki. Do gotowania wybierz garnek, w którym kasza się nie przypali. Masło ukręć na puszystą masę. Stopniowo dodawaj kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Polewa

  • Czekoladę+ śmietanka rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj aby czekolada połączyła się ze śmietanką. Zimny piernik polej czekoladą. Działaj szybko bo czekolada szybko gęstnieje na pierniku. 
  • Ozdób tak jak lubisz.
tagi Boże Narodzenie, piernik, piernik staropolski, powidła śliwkowe
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!