Piernik staropolski

Piernik staropolski, klasyka wypieków świątecznych. Przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca smakiem i zapachem.
Długo przymierzałam się do zrobienia, ale zawsze jak przychodził czas na przygotowanie, to zapominałam go nastawić 🙂 Ważny jest czas, bo ciasto na piernik dojrzewa 4-6 tyg., dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, ma głęboki smak i jest miękkie. Przygotowanie jest proste ale dzieli się na etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta, następnie czekamy około 6 ty. Następnie, pieczenie i przekładanie powidłami, jeszcze tylko polewa i można się cieszyć jego smakiem.
Zaletą tego piernika, jest to, że im dłużej leży tym staje się smaczniejszy. Ciasto rozpływa się w ustach, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi, jest delikatnie słodkie.
Piernik staropolski, jest świetnym pomysłem na prezent świąteczny. Przełożone balaty przetnij na mniejsze kawałki, polej polewą i udekoruj, następnie zapakuj w dekoracyjną folię lub pudełko. Prezenty, które można zjeść, to zawsze strzał w dziesiątkę.
Przygotowanie
Przygotowanie jest proste ale wymaga długiego czasu na leżakowanie. Przygotowanie piernika dzieli się na trzy etapy.
Pierwszy to przygotowanie ciasta, drugi pieczenie i przełożenia , ostatni to polanie czekoladą i ewentualne ozdobienie.
Ciasto piecze się na 10 dni przed świętami, bo musi poleżeć 4-5 dni po przełożeniu konfitura.
Do przełożenia piernika możesz użyć powideł śliwkowych, masy z kaszy manny.
Polewa to najczęściej czekolada gorzka lub mleczna, można do niej dodać kawałki orzechów.
Ozdobić go można suszonymi owocami, żurawiną w cukrze, płatkami migdałowymi, orzechami czy małymi pierniczkami.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Wafle z masą z mleka w proszku

Sprzęt
- 1 duża miska
- 1 mikser z misą
- 1 szpatułka
- 1 folia spożywcza
- 1 mały garnek
Składniki
Ciasto:
Dodatki
- 500 g powidła śliwkowe można użyć dowolnego gęstego dżemu lub konfitury)
- ½ łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody opcjonalnie, jak powidła będą rzadkie
Polewa:
- 200 g czekolady mlecznej
- 4-5 łyżek śmietanki 30 lub 36%
Przygotowanie
Ciasto:
- Miód, cukier i masło umieścić w garnku, następnie wszystko rozpuść. Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia. Do zimnej masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do szklanej miski, zabezpiecz folią spożywczą i odstaw do lodówki na 6 tyg.
- Po 6 ty. na podsypanej mąką desce rozwałkuj ciasto na 3-4 blaty nie grubiej niż 0,5 cm. wielkość dopasuj do blachy do pieczenia. Z reszty ciasta można zrobić pierniczki. Piecz około 17-20min w 180,C. Kolejne partie będą krócej pieczone bo piekarnik będzie mocno nagrzany.
Powidła
- Powidła zagotuj i następnie zblenduj. Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę ( 1/2łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody). Mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Ważne!! Jak powidła są gęste możesz pominąć żelatynę. Gorącymi powidłami posmaruj blaty. Ciasto zawiń w papier lub folię spożywczą. Na ciasto połóż deskę aby docinać piernik. Wstaw do lodówki na 4-5 dni.
Polewa
- Czekoladę+ śmietanka rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj aby czekolada połączyła się ze śmietanką. Zimny piernik polej czekoladą. Działaj szybko bo czekolada szybko gęstnieje na pierniku.
- Ozdób tak jak lubisz.
Przygotowanie ciasta:
- Cz.1
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!