Piernik staropolski

Piernik staropolski, klasyka wypieków świątecznych. Przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca smakiem i zapachem.

Długo przymierzałam się do zrobienia, ale zawsze jak przychodził czas na przygotowanie, to zapominałam go nastawić 🙂 Ważny jest czas, bo ciasto na piernik dojrzewa 4-6 tyg., dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, ma głęboki smak i jest miękkie. Przygotowanie jest proste ale dzieli się na etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta, następnie czekamy około 6 ty. Następnie, pieczenie i przekładanie powidłami, jeszcze tylko polewa i można się cieszyć jego smakiem.

Zaletą tego piernika, jest to, że im dłużej leży tym staje się smaczniejszy. Ciasto rozpływa się w ustach, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi, jest delikatnie słodkie.

Piernik staropolski, jest świetnym pomysłem na prezent świąteczny. Przełożone balaty przetnij na mniejsze kawałki, polej polewą i udekoruj, następnie zapakuj w dekoracyjną folię lub pudełko. Prezenty, które można zjeść, to zawsze strzał w dziesiątkę.

Zobacz również

Seromakowiec
Seromakowiec, to ciasto dwa w jednym. Pyszny kremowy sernik i makowiec na spodzie z herbatników.
seromakowiec

Przygotowanie

Przygotowanie jest proste ale wymaga długiego czasu na leżakowanie. Przygotowanie piernika dzieli się na trzy etapy.
Pierwszy to przygotowanie ciasta, drugi pieczenie i przełożenia , ostatni to polanie czekoladą i ewentualne ozdobienie.
Ciasto piecze się na 10 dni przed świętami, bo musi poleżeć 4-5 dni po przełożeniu konfitura.

Do przełożenia piernika możesz użyć powideł śliwkowych masy z kaszy manny.

Polewa to najczęściej czekolada gorzka lub mleczna, można do niej dodać kawałki orzechów.

Ozdobić go można suszonymi owocami, żurawiną w cukrze, płatkami migdałowymi, orzechami czy małymi pierniczkami.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Przepis na piernik staropolski w e-booku “Słodkie Święta”

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Śledź mnie na IG