Piernik staropolski

Piernik staropolski

Piernik staropolski. Od dzisiaj obowiązkowa pozycja na święta. Długo przymierzałam się do zrobienia ale zawsze jak przychodził czas na przygotowanie, to zapominałam go nastawić :)

Piernik staropolski

Piernik staropolski. Od dzisiaj obowiązkowa pozycja na święta. Długo przymierzałam się do zrobienia ale zawsze jak przychodził czas na przygotowanie, to zapominałam go nastawić 🙂 Ważny jest czas bo ciasto na piernik dojrzewa 4-6 tyg., dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, ma głęboki smak i jest miękkie. Przygotowanie jest proste ale wymaga długiego czasu. Przygotowanie piernika dzieli się na trzy etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta, drugi pieczenie i przełożenia , ostatni to polanie czekoladą i ewentualne ozdobienie. Ciasto piecze się na 10 dni przed świętami, bo musi poleżeć 4-5 dni po przełożeniu konfitura. Zaletą tego piernika, jest to, że im dłużej leży tym staje się smaczniejszy. Warto o nim pamiętać i go zrobić aby w okresie świątecznym cieszyć się jego smakiem.



Piernik staropolski

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

10 min + 6 tyg.

Czas gotowania

15 min +60 min pieczenie

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Ciasto na piernik:
  • 500 g miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • Dodatki:
  • powidła śliwkowe około 500ml ( można użyć dowolnego gęstego dżemu lub konfitury)
  • 1/2 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody
  • Polewa:
  • 200g czekolady mlecznej
  • 4-5 łyżek śmietanki 30 lub 36%

Przygotowanie


  • Miód, cukier i masło umieścić w garnku, następnie wszystko rozpuść. Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.
  • Do zimnej masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto przełóż do szklanej miski, zabezpiecz folią spożywczą i odstaw do lodówki na 6 tyg.
  • Po 6 ty.  na podsypanej mąką desce rozwałkuj ciasto na 3-4 blaty nie grubiej niż 0,5 cm. wielkość dopasuj do blachy do pieczenia. Z reszty ciasta można zrobić pierniczki.
  • Piecz około 17-20min w 180,C. Kolejne partie będą krócej pieczone bo piekarnik będzie mocno nagrzany. 
  • Powidła zagotuj i następnie zblenduj. Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę ( 1/2łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody). Mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Ważne!! Jak powidła są gęste możesz pominąć żelatynę.
  • Gorącymi powidłami posmaruj blaty. Ciasto zawiń w papier lub folię spożywczą. Na ciasto połóż deskę aby docinać piernik. Wstaw do lodówki na 4-5 dni. 
  • Czekoladę+ śmietanka rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj aby czekolada połączyła się ze śmietanką. 
  • Zimny piernik polej czekoladą. Działaj szybko bo czekolada szybko gęstnieje na pierniku. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.