Piernik staropolski
Piernik staropolski. Od dzisiaj obowiązkowa pozycja na święta. Długo przymierzałam się do zrobienia ale zawsze jak przychodził czas na przygotowanie, to zapominałam go nastawić 🙂 Ważny jest czas bo ciasto na piernik dojrzewa 4-6 tyg., dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, ma głęboki smak i jest miękkie. Przygotowanie jest proste ale wymaga długiego czasu. Przygotowanie piernika dzieli się na trzy etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta, drugi pieczenie i przełożenia , ostatni to polanie czekoladą i ewentualne ozdobienie. Ciasto piecze się na 10 dni przed świętami, bo musi poleżeć 4-5 dni po przełożeniu konfitura. Zaletą tego piernika, jest to, że im dłużej leży tym staje się smaczniejszy. Warto o nim pamiętać i go zrobić aby w okresie świątecznym cieszyć się jego smakiem.

szczegóły:
1 szt
10 min + 6 tyg.
15 min +60 min pieczenie
łatwe