Ekspresowy piernik
Ekspresowy piernik, to proste i pyszne ciasto, które z łatwością przygotujesz rodzinie.
Przepis na to ciasto pochodzi z zeszytu mojej Mamy. Jest to sprawdzony przepis, który jest w naszej rodzinie od wielu lat. Piernik jest wilgotny, długo utrzymuje świeżość i jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Aby przygotować ekspresowy piernik nie musisz mieć sprzętów ( robot/mikser). Ciasto z łatwością wymieszasz rózgą w głębokiej misce. Ciasto pięknie wyrasta, jest delikatnie słodkie i wspaniale pachnie przyprawami korzennymi.
Przygotowanie jest bardzo proste..
Składniki wyjmij z lodówki aby złapały temperaturę pokojową.
Powidła śliwkowe można wymienić na dżem z czarnej porzeczki.
Wszystkie składniki przełóż do misy i wymieszaj do połączenia składników.
Polewa i dekoracje:
Rozpuść ulubiona czekoladę i polej piernik.
Do dekoracji piernika możesz użyć kandyzowanej skórki, suszonych owoców czy orzechów.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls
Sprzęt
- 1 robot z misą
- 1 forma 24x11cm
Składniki
Ciasto
- 3 szt. jajka
- 350 g maki 2,5szkl,- szkl. 250 ml
- 1 szkl. mleka
- ½ szkl. oleju
- 150 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
- po 1 łyżce cynamon, soda oczyszczona
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kakao
- 1 szkl. cukru
Polewa
- 100g czekolady +2 łyżki mleka
Przygotowanie
- Wszystkie składniki przełóż do misy, wymieszaj. Przelej do formy 24x11cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 45min temp 180’C.
- Zimny piernik polej czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.
Film:
- Przygotowanie:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!