Ekspresowy piernik

Ekspresowy piernik

Ekspresowy piernik, to proste i pyszne ciasto, które z łatwością przygotujesz rodzinie.

Ekspresowy piernik

Ekspresowy piernik

Ekspresowy piernik, to proste i pyszne ciasto, które z łatwością przygotujesz rodzinie.

Przepis na to ciasto pochodzi z zeszytu mojej Mamy. Jest to sprawdzony przepis, który jest w naszej rodzinie od wielu lat. Piernik jest wilgotny, długo utrzymuje świeżość i jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Aby przygotować ekspresowy piernik nie musisz mieć sprzętów ( robot/mikser). Ciasto z łatwością wymieszasz rózgą w głębokiej misce. Ciasto pięknie wyrasta, jest delikatnie słodkie i wspaniale pachnie przyprawami korzennymi.

Przygotowanie jest bardzo proste..

Składniki wyjmij z lodówki aby złapały temperaturę pokojową.
Powidła śliwkowe można wymienić na dżem z czarnej porzeczki.
Wszystkie składniki przełóż do misy i wymieszaj do połączenia składników.
Polewa i dekoracje:
Rozpuść ulubiona czekoladę i polej piernik.
Do dekoracji piernika możesz użyć kandyzowanej skórki, suszonych owoców czy orzechów.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Drożdżówki z makiem

Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Drożdżówki z serem i owocami

Bułeczki z cynamonem-Cinnamon rolls

Ekspresowy piernik

Ekspresowy piernik

Sylwia
Ekspresowy piernik, to proste i pyszne ciasto, które z łatwością przygotujesz rodzinie.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 45 mins
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 robot z misą
  • 1  forma 24x11cm

Składniki
  

Ciasto

  • 3 szt. jajka
  • 350 g maki 2,5szkl,- szkl. 250 ml
  • 1 szkl. mleka
  • ½ szkl. oleju
  • 150 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
  • po 1 łyżce cynamon, soda oczyszczona
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru

Polewa

  • 100g czekolady +2 łyżki mleka

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki przełóż do misy, wymieszaj. Przelej do formy 24x11cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 45min temp 180’C.
  • Zimny piernik polej czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.

Film:

  • Przygotowanie:
tagi piernik
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating