Sernik bez sera piernikowo-karmelowy
To doskonała propozycja na święta. Sernik na piernikowym spodzie, jest kremowy, delikatnie słodki i przyjemnie rozpływa się w ustach.
Sernik na jogurtach jest bardzo prosty w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Nie zapada się i nie pęka podczas pieczenia.
Na spod możesz wykorzystać pierniczki lub ciasteczka korzenne. Pokruszone ciasteczka można dodać do masy:)
Sos solony karmel doskonale podkręca smak masy jogurtowej i pasuje do pierniczków.
Sernik bez sera?
Tak, jest to możliwe!!. Gęste jogurty greckie doskonale zastępują twaróg. Wystarczy wymieszać go z budyniem waniliowym, żółtkiem i białkiem i upiec na ulubionym spodzie.
Masa po upieczeniu jest aksamitna, delikatnie słodka i obłędnie pachnie piernikiem i karmelem. Ciężko odróżnić ją od klasycznej masy z twarogu.
Zawsze wybieram bardzo gęste jogurty greckie, które doskonale sprawdzają się do takich wypieków.
Przygotowanie:
- Spód: Pierniczki zmiel drobno, następnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie uklep.
- Masa: Wszystkie składniki ukręć do połączenia się składników, następnie przelej na przygotowany spód.
- Piecz około 40 min, w 180’C.
Użyj bardzo gęstego jogurtu greckiego( polecam firmy Temar „Greek Style)
Zimny sernik polej rozpuszczoną czekoladą i posyp zmielonymi pierniczkami.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 blender
- 1 mikser
- 1 forma 24 cm
Składniki
Masa serowa:
- 1020 g jogurtu greckiego
- 80 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka wanilii
- 3 szt. jajka
- ½ szkl. cukru
- 1 ½ łyżki Sos solony karmel
Spód:
- 160 g pierniczków ( u mnie staropolskie)
- 40 g masła
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka śmietany 30%
Przygotowanie
Spód:
- Pierniczki zmiel drobno, odłóż 2 łyżki do posypania. Następnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie uklep.
Masa:
- Wszystkie składniki ukręć do połączenia się składników, następnie przelej na przygotowany spód. Piecz około 40 min, w 180'C.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!