sernik bez sera piernikowo-karmelowy

Sernik bez sera piernikowo-karmelowy

Sernik bez sera piernikowo-karmelowy, doskonała propozycja na święta.

Sernik bez sera piernikowo-karmelowy

To doskonała propozycja na święta. Sernik na piernikowym spodzie, jest kremowy, delikatnie słodki i przyjemnie rozpływa się w ustach.

Sernik na jogurtach jest bardzo prosty w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Nie zapada się i nie pęka podczas pieczenia.

Na spod możesz wykorzystać pierniczki lub ciasteczka korzenne. Pokruszone ciasteczka można dodać do masy:)

Sos solony karmel doskonale podkręca smak masy jogurtowej i pasuje do pierniczków.

Zobacz również

Seromakowiec
Seromakowiec, to ciasto dwa w jednym. Pyszny kremowy sernik i makowiec na spodzie z herbatników.
Sprawdź przepis
seromakowiec

Sernik bez sera?

Tak, jest to możliwe!!. Gęste jogurty greckie doskonale zastępują twaróg. Wystarczy wymieszać go z budyniem waniliowym, żółtkiem i białkiem i upiec na ulubionym spodzie.

Masa po upieczeniu jest aksamitna, delikatnie słodka i obłędnie pachnie piernikiem i karmelem. Ciężko odróżnić ją od klasycznej masy z twarogu.

Zawsze wybieram bardzo gęste jogurty greckie, które doskonale sprawdzają się do takich wypieków.

Przygotowanie:

  1. Spód: Pierniczki zmiel drobno, następnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie uklep.
  2. Masa: Wszystkie składniki ukręć do połączenia się składników, następnie przelej na przygotowany spód.
  3. Piecz około 40 min, w 180’C.

Użyj bardzo gęstego jogurtu greckiego( polecam firmy Temar “Greek Style)

Zimny sernik polej rozpuszczoną czekoladą i posyp zmielonymi pierniczkami.

Sernik bez sera piernikowo-karmelowy

Sernik na piernikowym spodzie, jest kremowy, delikatnie słodki i przyjemnie rozpływa się w ustach.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
sernik bez sera piernikowo-karmelowy
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 blender
  • 1 mikser
  • 1 forma 24 cm

Składniki
  

Masa serowa:

  • 1020 g jogurtu greckiego
  • 80 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 szt. jajka
  • ½ szkl. cukru
  • 1 ½ łyżki Sos solony karmel

Spód:

  • 160 g pierniczków ( u mnie staropolskie)
  • 40 g masła

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka śmietany 30%

Przygotowanie

Spód:

  • Pierniczki zmiel drobno, odłóż 2 łyżki do posypania.
    Następnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie uklep.

Masa:

  • Wszystkie składniki ukręć do połączenia się składników, następnie przelej na przygotowany spód. Piecz około 40 min, w 180'C.
tagi ciasto jogurtowe, jogurt grecki, pierniczki, piernik staropolski, sernik bez sera

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!