Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka. Delikatne kruche, chrupiące płatki migdałów i jabłka pachnące cynamonem. Prosto się ja robi, zawsze wychodzi i niezmiennie zachwyca smakiem. To doskonałe ciasto o każdej porze roku i na każdą okazję.

Szarlotka

Szarlotka. Delikatne kruche, chrupiące płatki migdałów i jabłka pachnące cynamonem. Prosto się ja robi, zawsze wychodzi i niezmiennie zachwyca smakiem. To doskonałe ciasto o każdej porze roku i na każdą okazję.



Szarlotka

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

35 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g masła smalcu z gęsi
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Dodatki:
  • 6-8 szt. dużych jabłek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki kisielu cytrynowego / galaretki lub 1 łyżka żelatyny
  • płatki migdałów

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj. Włóż do lodówki na 20 min.
  • Jabłka obierz, pokrój w większa kostkę.
  • Cukier wsyp na głęboką patelnię, poczekaj aż się rozpuści, jak zacznie pachnieć i zrobi się złoty dodaj masło, wymieszaj aby się rozpuściło i połączyło z karmelem. Dodaj jabłka, sok z cytryny, cynamon. Smaż kolejne 5 min. Jak jabłka zmiękną dodaj kisiel, wymieszaj. Po minucie odstaw o wystygnięcia.
  • Włącz piekarnik na 200’C. Ciasto podziel na 2 części. Pierwsza część porozrywaj na mniejsze kawałeczki wyłóż dno formy, dociśnij aby nie było dziurek, możesz ponakłuwać ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika na 5 min aby się podpiekło.
  • Na podpieczony spod wyłóż jabłka, na jabłka wyłóż pozostałe ciasto ( rozrywaj na małe kawałeczki). Posyp migdałami. Wstaw do piekarnika na 30 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz