Proziaki

Proziaki

Proziaki, to tradycyjne podkarpackie chlebki sodowe. Proste i tanie w przygotowaniu. Są bardzo puszyste i smaczne. Kiedyś wypiekane na blaszce w piecu kaflowym, teraz spokojnie można je wykonać na suchej patelni.

Proziaki

Proziaki, to tradycyjne podkarpackie chlebki sodowe. Proste i tanie w przygotowaniu. Są bardzo puszyste i smaczne. Kiedyś wypiekane na blaszce w piecu kaflowym, teraz spokojnie można je wykonać na suchej patelni.



Proziaki

szczegóły:

Porcje

12-15 szt

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

25 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g mąki pszennej
  • 250ml kefiru/ maślanki/gęstego jogurtu greckiego(1 szklanka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 duże jajko*( opcjonalnie)

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto może się troszeczkę kleić dlatego potrzebna jest mąka do podsypywania. 
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto o grubości 1-1 1/2 cm. Okrągła foremką o średnicy 5 cm wycinaj placuszki. 
  • Rozgrzej patelnię. Na suchej patelni smaż placuszki z obu stron. Uważaj aby nie przypalić.  

Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *