Sernik ze śliwkami
Sernik ze śliwkami na orkiszowym spodzie, to doskonała propozycja na jesienne wypieki.
Śliwki, cynamon, kremowy sernik..
To zapowiedź pysznego i prostego w wykonaniu jesiennego sernika. Wszystkie składniki wystarczy zblendować, dodać dodatki i piec około godziny. Doskonale smakuje jak jest delikatnie ciepły lub na zimno.
Sernik jest stabilny od razu po upieczeniu, nie wymaga mocnego schłodzenia w lodówce. Po upieczeniu wystarczy go przestudzić i można cieszyć się jego smakiem.
Na spod sernika możesz wykorzystać zboża ekspandowane, herbatniki lub ciasto kruche.
Dodatki można zmieniać w zależności od pory roku.
Najlepszy twaróg
Jest twaróg zmielony min. 3x, dzięki temu sernik będzie kremowy i nie będą wyczuwalne grudki. Wybór firmy to wasza decyzja. Wybór jest duży, ważne aby nie był rzadki, nie miał serwatki.
Decydując się na zakup zwróć uwagę na skład, aby był jak najkrótszy, bez dziwnych dodatków.
Przygotowanie
Przygotowanie sernika ze śliwkami jest bardzo proste. Wszystkie składniki blendujesz w wysokim naczyniu. Przekładasz na przygotowany spód, dodajesz owoce i dodatki.
Następnie pieczesz.
Twaróg- najczęściej używam w kostkach typu wiejski czy śmietankowy. Są bardzo kremowe i gęste po zblendowaniu. Możesz wykorzystać też twaróg z wiaderka.
Serek wiejski- klasyczny lub wersja light.
Owoce, możesz zmieniać w zależności od sezonu.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma 18×26 cm
- 1 blender
- 1 misa lub dzbanek
Składniki
Sernik:
- 2 szt. kostki twarogu (2x200g)
- 1 op. serek wiejski 200g
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 szt. jajko
- 1 op. budyń waniliowy 40g
- 1 łyżka łyżka mąki ( użyłam orkiszową)
- 1 łyżeczka wanilii
- ⅓ szkl. cukru
Spod:
- ½ op. orkisz ekspandowany
Dodatki
- 8 szt. śliwki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 op. płatki migdałów
Przygotowanie
- Składniki na sernik zblendować.
- Orkisz wysyp na spod formy , następnie wylej masę, dodaj przekrojone na pól śliwki, posyp je cynamonem. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz około 50 min180’C
Film
- Kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!