racuchy na kefirze z jabłkiem

Racuchy na kefirze z jabłkiem

To puszyste, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki. Doskonałe na śniadanie obiad i kolację dla małych i dużych :)

Racuchy na kefirze z jabłkiem,

To puszyste, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki. Doskonałe na śniadanie obiad i kolację dla małych i dużych 🙂 Racuchy to świetna opcja do pudełeczka do pracy czy szkoły. Długo są miękkie i smaczne.

proste i szybkie w przygotowaniu.

Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilka składników. Jabłka możesz wymienić na inne owoce lub tartą marchewkę. Doskonałe są też bez dodatków, posypane cukrem pudrem.

Składniki,

które masz zawsze w domu. Do ich przygotowania potrzebujesz maki, kefiru, jabłek, proszku do pieczenia i sody.

  • Mąka- użyłam orkiszowej, może być pszenna, owsiana lub mix bg
  • Jabłka- najlepsze są twarde i kwaśne jak Antonówka, świetnie się sprawdzi też Ligol.
  • Suszona skorka z jabłek- świetnie podkręca smak. Może być dodawana do mas lub używana jako posypka do owsianek lub deserów. Nie wyrzucaj skórek, wystarczy je wysuszyć i zmielić w młynku.

Zobacz również

Placuszki z serkiem wiejskim i borówkami
Placuszki z serkiem wiejskim i borówkami. Ekspresowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 min. Placuszki wychodzą puszyste i delikatnie słodkie od owoców.
Sprawdź przepis
Placuszki z serkiem wiejskim i borówkami

Jak zrobić racuchy na kefirze z jabłkiem

To bardzo proste. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wybierz, twarde i kwaśne. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.

Smaż na oleju z dodatkiem masła klarowanego.

Usmażone placki możesz posypać cukrem pudrem, obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem, polać sosem solony karmel.

Racuchy na kefirze z jabłkiem

Puszyste i rozpływające się w ustach placuszki
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
racuchy na kefirze z jabłkiem
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Danie Śniadanie
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 tarka
  • 1 głęboka miska
  • 1 duża patelnia

Składniki
  

  • 400 ml kefiru
  • 310 g mąki orkiszowej
  • szkl. cukru
  • 2 szt. jabłka
  • po½ łyżeczki cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka suszonych skórek z jabłek
  • 1 łyżka oleju ryzowego
  • 1 szt olej + masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

  • Jabłka zetrzyj na tarce.
  • Wszystkie składniki wymieszaj. Placki smaż na oleju z dodatkiem masła klarowanego.
  • Przed podanie posyp cukrem pudrem lub polej sosem solony karmel.

Przygotowanie:

  • kroki
tagi racuchy, racuchy na kefirze, racuchy z jabłkiem

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!