Racuchy na kefirze z jabłkiem,
To puszyste, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki. Doskonałe na śniadanie obiad i kolację dla małych i dużych 🙂 Racuchy to świetna opcja do pudełeczka do pracy czy szkoły. Długo są miękkie i smaczne.
Są proste i szybkie w przygotowaniu.
Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilka składników. Jabłka możesz wymienić na inne owoce lub tartą marchewkę. Doskonałe są też bez dodatków, posypane cukrem pudrem.
Składniki,
które masz zawsze w domu. Do ich przygotowania potrzebujesz maki, kefiru, jabłek, proszku do pieczenia i sody.
- Mąka- użyłam orkiszowej, może być pszenna, owsiana lub mix bg
- Jabłka- najlepsze są twarde i kwaśne jak Antonówka, świetnie się sprawdzi też Ligol.
- Suszona skorka z jabłek- świetnie podkręca smak. Może być dodawana do mas lub używana jako posypka do owsianek lub deserów. Nie wyrzucaj skórek, wystarczy je wysuszyć i zmielić w młynku.
Jak zrobić racuchy na kefirze z jabłkiem
To bardzo proste. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wybierz, twarde i kwaśne. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
Smaż na oleju z dodatkiem masła klarowanego.
Usmażone placki możesz posypać cukrem pudrem, obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem, polać sosem solony karmel.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 tarka
- 1 głęboka miska
- 1 duża patelnia
Składniki
- 400 ml kefiru
- 310 g mąki orkiszowej
- ⅓ szkl. cukru
- 2 szt. jabłka
- po½ łyżeczki cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 łyżeczka suszonych skórek z jabłek
- 1 łyżka oleju ryzowego
- 1 szt olej + masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
- Jabłka zetrzyj na tarce.
- Wszystkie składniki wymieszaj. Placki smaż na oleju z dodatkiem masła klarowanego.
- Przed podanie posyp cukrem pudrem lub polej sosem solony karmel.
Przygotowanie:
- kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!