Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami, to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatnie słodkie placki z kwaśnymi jabłkami, to pyszny deser, który każdemu zasmakuje.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami, to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatnie słodkie placki z kwaśnymi jabłkami, to pyszny deser, który każdemu zasmakuje. Racuchy są proste w wykonaniu i zawsze wychodzą.

Racuchy drożdżowe z jabłkami jak u babci

Miękkie, puszyste placuszki drożdżowe z kwaśnymi jabłkami to przysmak każdego dziecka. Zapach smażonych placków i ich smak to miłe wspomnienie dzieciństwa. Takie placuszki robiła nam często mama. Warto sięgać do sprawdzonych przepisów naszej babci czy mamy, zawłaszcza, że przygotowanie racuchów nie wymaga wielu składników i jest banalnie proste i szybkie.

Co zrobić aby zawsze się udały?

Użyj dobrych, świeżych składników, działaj z przepisem i smaż na tłuszczu. Racuchy pięknie wyrastają na patelni, są miękkie i puszyste.

Jabłka do racuchów. Wybieraj twarde i kwaśne. Nie rozpadną się w czasie smażenia i będą wyczuwalne w delikatnie słodkich plackach.
Uważam, że do smażenia najlepsze jest masło klarowane. To czysty tłuszcz, który można rozgrzewać do wysokich temperatur. Punkt dymienia masła to 252’C. Placki smażone na maśle, mają piękny zapach i rewelacyjny smak.
Racuchy można przygotować na mąkach bezglutenowych i bez jajek jak w tym przepisie Racuchy z jabłkami bg.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Racuchy z jabłkami bg

Placki jogurtowe z cukinią

Placki owsiane z bananem

Placuszki z serkiem wiejskim i borówkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami, to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatnie słodkie placki z kwaśnymi jabłkami, to pyszny deser, który każdemu zasmakuje. Racuchy są proste w wykonaniu i zawsze wychodzą.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Danie Obiad, Śniadanie
Kuchnia polska

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 patelnia

Składniki
  

  • 420 g mąki
  • 320 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka 1 łyżeczka suszonych mielonych skórek z jabłek ( opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki wanilii
  • szczypta soli
  • 1 szt 1 jajko

Dodatki:

  • 2 szt duże jabłka ( papierówki)
  • cukier puder do posypania
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

  • Jabłka obierz i pokrój w kostkę Uformuj placuszki.
  • Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, dodaj pokrojone jabłka.
  • Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Na patelni rozpuść masło klarowane. Łyżkę zamocz w zimnej wodzie, następnie nabierz porcje ciasta i wyłóż na patelnię. Smaż je na średnim ogniu na złoty kolor.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Film z przygotowania

  • Film:
tagi placki, racuchy
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!