Tiramisu

Tiramisu w wersji bez jajek, z pysznym kremem mascarpone. Delikatnie słodki deser, przyjemnie rozpływający się w ustach. Jest doskonały na różne okazje. Prosty i szybki w wykonaniu. Mocno schłodzony deser który, świetnie się sprawdzi w upalne dni.
Deser w stylu włoskim
Klasyczne tiramisu to delikatny krem z mascarpone i jajek, przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. To deser bez zapiekania, idealny na każda okazję.
Jeżeli nie chcesz używać jajek, przygotuj deser w stylu Tiramisu z mascarone i śmietanki. Wystarczy ukręcić śmietankę i mascarpone na gęsty krem i przełożyć nim nasączone w kawie i Amaretto biszkopty. Wystarczą 2-3 godziny w lodówce aby cieszyć się jego smakiem
Składniki na Tiramisu
Forma- deser jest bez zapiekanie, więc każde głębokie, prostokątne naczynie będzie dobre na deser. Możesz wyłożyć je papierem, aby łatwiej wyjąć deser.
Biszkopty- najlepsze będą podłużne, twarde z małą ilością posypki z cukru. Jeżeli użyjesz innych, ulubionych też będzie ok, ważne aby zrobić deser i cieszyć się jego smakiem.
Kawa- najlepsze będzie zaparzone, mocne espresso, jeżeli nie masz to możesz użyć kawy rozpuszczanej.
Śmietanka- najlepsza do takiego deseru będzie 30%, możesz użyć 36%
Mascarpone– z dowolnej firmy
Amaretto– można pominąć lub dodać inny zbliżony smakiem lub zapachem.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Deser a’la tiramisu z crème pâtissière
Tiramisu z ciastkami w białej czekoladzie
Dyniowy deserek w stylu tiramisu

Sprzęt
- 1 forma prostokątna 28×20 cm
- 1 mikser z misą
- 1 miseczka
Składniki
- 2 op. podłużnych biszkoptów
- 500 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka whisky lub amaretto
- 3 łyżki kakao
- ½ szkl. wrzątku
Przygotowanie
- Wrzątkiem zalej kawę, ostudź. Dodaj alkohol i wymieszaj.
- Mascarpone, śmietankę i cukier puder ukręć na gęsty krem.
- Biszkoptami zamoczonymi w kawie wyłóż spód formy, na to wyłóż część kremu, posyp kakao. I tak do wyczerpania składników.
- Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!