Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu w wersji bez jajek, z pysznym kremem mascarpone. Delikatnie słodki deser, przyjemnie rozpływający się w ustach.

Tiramisu

Tiramisu w wersji bez jajek, z pysznym kremem mascarpone. Delikatnie słodki deser, przyjemnie rozpływający się w ustach. Jest doskonały na różne okazje. Prosty i szybki w wykonaniu. Mocno schłodzony deser który, świetnie się sprawdzi w upalne dni.

Deser w stylu włoskim

Klasyczne tiramisu to delikatny krem z mascarpone i jajek, przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. To deser bez zapiekania, idealny na każda okazję.

Jeżeli nie chcesz używać jajek, przygotuj deser w stylu Tiramisu z mascarone i śmietanki. Wystarczy ukręcić śmietankę i mascarpone na gęsty krem i przełożyć nim nasączone w kawie i Amaretto biszkopty. Wystarczą 2-3 godziny w lodówce aby cieszyć się jego smakiem

Składniki na Tiramisu

Forma- deser jest bez zapiekanie, więc każde głębokie, prostokątne naczynie będzie dobre na deser. Możesz wyłożyć je papierem, aby łatwiej wyjąć deser.

Biszkopty- najlepsze będą podłużne, twarde z małą ilością posypki z cukru. Jeżeli użyjesz innych, ulubionych też będzie ok, ważne aby zrobić deser i cieszyć się jego smakiem.

Kawa- najlepsze będzie zaparzone, mocne espresso, jeżeli nie masz to możesz użyć kawy rozpuszczanej.

Śmietanka-
najlepsza do takiego deseru będzie 30%, możesz użyć 36%

Mascarpone– z dowolnej firmy

Amaretto– można pominąć lub dodać inny zbliżony smakiem lub zapachem.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Deser a’la tiramisu z crème pâtissière

Deser a’la tiramisu z gruszką

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z ciastkami w białej czekoladzie

Dyniowy deserek w stylu tiramisu

Tiramisu

Tiramisu

Sylwia
Tiramisu w wersji bez jajek, z pysznym kremem mascarpone. Delikatnie słodki deser, przyjemnie rozpływający się w ustach. Jest doskonały na różne okazje. Prosty i szybki w wykonaniu. Mocno schłodzony deser który, świetnie się sprawdzi w upalne dni.
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 0 mins
Danie Deser
Kuchnia Italian
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma prostokątna 28×20 cm
  • 1 mikser z misą
  • 1 miseczka

Składniki
  

  • 2 op. podłużnych biszkoptów
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka whisky lub amaretto
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szkl. wrzątku

Przygotowanie

  • Wrzątkiem zalej kawę, ostudź. Dodaj alkohol i wymieszaj.
  • Mascarpone, śmietankę i cukier puder ukręć na gęsty krem.
  • Biszkoptami zamoczonymi w kawie wyłóż spód formy, na to wyłóż część kremu, posyp kakao. I tak do wyczerpania składników.
  • Wstaw na kilka godzin do lodówki.
tagi biszkopty, deser bez pieczenia, kawa, mascarpone, śmietanka, tiramisu
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating