Udka z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
Udka z kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym, doskonały dodatek do kasz czy ziemniaków. Pyszne i proste danie jednogarnkowe, które praktycznie samo się robi 🙂 Udka po długim gotowaniu rozpływają się w ustach. Są delikatne i pełne aromatu.
szczegóły:
Porcje
4
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
90 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Kurczaka zamarynuj w przyprawach. Odstaw na godzinę. Na rozgrzaną patelnię przełóż udka. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
- Dodaj pokrojone warzywa ( mogą być też starte na tarce). Smaż, przez 2-3 min. Dodaj rosół, przykryj i gotuj przez około 90 min.
- Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj zimną wodę i kilka łyżek gorącego sosu. Wymieszaj i wylej na patelnie.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj koperek i gotuj przez 2-3 min.
Podaj z ugotowaną kaszą gryczaną i sałatą.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!