Udka z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

Udka z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

Udka z kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym, doskonały dodatek do kasz czy ziemniaków. Pyszne i proste danie jednogarnkowe, które praktycznie samo się robi :)

Udka z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

Udka z kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym, doskonały dodatek do kasz czy ziemniaków. Pyszne i proste danie jednogarnkowe, które praktycznie samo się robi 🙂 Udka po długim gotowaniu rozpływają się w ustach. Są delikatne i pełne aromatu.



Udka z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

szczegóły:

Porcje

4

Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

90 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 7 udek z kurczaka
  • Przyprawy do udek: przyprawa do kurczaka, czosnek, sól, pieprz, słodka papryka, harrisa
  • 1 cebula
  • Kawałek pora
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki koperku
  • 300 ml rosołu lub wody

Przygotowanie


  • Kurczaka zamarynuj w przyprawach. Odstaw na godzinę. Na rozgrzaną patelnię przełóż udka. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
  • Dodaj pokrojone warzywa ( mogą być też starte na tarce). Smaż, przez 2-3 min. Dodaj rosół, przykryj i gotuj przez około 90 min.
  • Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj zimną wodę i kilka łyżek gorącego sosu. Wymieszaj i wylej na patelnie.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj koperek i gotuj przez 2-3 min.

Podaj z ugotowaną kaszą gryczaną i sałatą.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.