pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami, czyli to co najlepsze w sezonie letnim. Delikatnie kwaśne pierogi, słodka śmietanka to połączenie doskonałe.

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami, czyli to co najlepsze w sezonie letnim. Delikatnie kwaśne pierogi, słodka śmietanka to połączenie doskonałe. Pierogi to świetny pomysł na obiad, kolację lub deser. Wymagają trochę pracy, jak to pierogi ale smak wszystko wynagradza.

Idealne ciasto na pierogi z jagodami


Powinno być miękkie, elastyczne, żeby łatwo je faszerować i sklejać, oraz aby nie pękało w czasie gotowania. Do ciasta nie dodaję jajek aby ciasto nie było twarde. Do ciasta na pierogi z jagodami dodaję olej, dzięki któremu jest elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Najlepiej wyrabiać je powoli i bez pośpiechu, wtedy uzyskasz najlepszą konsystencję. Taki sposób przygotowania ciasta znam od Mamy, która robi najlepsze pierogi 🙂

Farsz

Jagody: w sezonie najlepsze będą świeże, po możesz wykorzystać mrożone. Używając mrożonych jagód dodaj więcej maki i cukru i wyjmuj małe porcje aby się nie rozpuściły.

Inne przepisy które mogą Cię zainteresować:

Pierogi z mięsem

Pierogi z twarogiem

Pierogi z mięsem i soczewicą

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z malinami i białą czekolada

pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Sylwia
Pierogi z jagodami, czyli to co najlepsze w sezonie letnim. Delikatnie kwaśne pierogi, słodka śmietanka to połączenie doskonałe. Pierogi to świetny pomysł na obiad, kolację lub deser. Wymagają trochę pracy, jak to pierogi ale smak wszystko wynagradza.
Czas przygotowania 40 mins
Czas gotowania 1 hr
Danie Danie główne
Kuchnia polska

Sprzęt

  • 1 garnek do gotowania
  • 1 stolnica
  • 1 wałek
  • 1 foremka do pierogów lub szklanka

Składniki
  

Ciasto:

  • 500  mąki pszennej
  • 1 łyżka  oleju
  • 50 ml  wrzątku
  • 230  ml  zimnej wody
  • Szczypta soli

Farsz:

  • 500 g jagód
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Dodatki:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Ciasto:

  • Do mąki stopniowo dodawaj wrzątek, wymieszaj, następnie dodaj zimną wodę, sól i olej.
  • Dokładnie wymieszaj, wyrabiaj aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleić.
  • Ciasto rozwałkuj na taka grubość jak lubisz, wytnij kółka.
  • Na środku ułóż jagody, około 2 łyżeczki, dokładnie sklej.
  • Gotuj w posolonej wodzie.

Farsz:

  • Jagody obsyp mąką cukrem, wymieszaj.

Uwagi:

  • Jak używasz mrożonych jagód, szykuj mniejsze porcje farszu. Jagody nie rozpuszczą się przed ugotowaniem. 
tagi jagody, pierogi
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating