Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami, czyli to co najlepsze w sezonie letnim. Delikatnie kwaśne pierogi, słodka śmietanka to połączenie doskonałe. Pierogi to świetny pomysł na obiad, kolację lub deser. Wymagają trochę pracy, jak to pierogi ale smak wszystko wynagradza.
Idealne ciasto na pierogi z jagodami
Powinno być miękkie, elastyczne, żeby łatwo je faszerować i sklejać, oraz aby nie pękało w czasie gotowania. Do ciasta nie dodaję jajek aby ciasto nie było twarde. Do ciasta na pierogi z jagodami dodaję olej, dzięki któremu jest elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Najlepiej wyrabiać je powoli i bez pośpiechu, wtedy uzyskasz najlepszą konsystencję. Taki sposób przygotowania ciasta znam od Mamy, która robi najlepsze pierogi 🙂
Farsz
Jagody: w sezonie najlepsze będą świeże, po możesz wykorzystać mrożone. Używając mrożonych jagód dodaj więcej maki i cukru i wyjmuj małe porcje aby się nie rozpuściły.
Inne przepisy które mogą Cię zainteresować:
Pierogi z malinami i białą czekolada
Sprzęt
- 1 garnek do gotowania
- 1 stolnica
- 1 wałek
- 1 foremka do pierogów lub szklanka
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 50 ml wrzątku
- 230 ml zimnej wody
- Szczypta soli
Farsz:
- 500 g jagód
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Dodatki:
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Ciasto:
- Do mąki stopniowo dodawaj wrzątek, wymieszaj, następnie dodaj zimną wodę, sól i olej.
- Dokładnie wymieszaj, wyrabiaj aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleić.
- Ciasto rozwałkuj na taka grubość jak lubisz, wytnij kółka.
- Na środku ułóż jagody, około 2 łyżeczki, dokładnie sklej.
- Gotuj w posolonej wodzie.
Farsz:
- Jagody obsyp mąką cukrem, wymieszaj.
Uwagi:
- Jak używasz mrożonych jagód, szykuj mniejsze porcje farszu. Jagody nie rozpuszczą się przed ugotowaniem.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!