Deser a'la tiramisu z crème pâtissière

Deser a’la tiramisu z crème pâtissière

Deser a'la tiramisu z crème pâtissière z dodatkiem prażonych jabłek i chrupiących bezików. Lekka i pyszna wersja popularnego deseru. Taki deserek świetnie się sprawdzi na różne okazje, będzie pysznym dodatkiem do kawy.


Deser a’la tiramisu z crème pâtissière

Deser a’la tiramisu z crème pâtissière z dodatkiem prażonych jabłek i chrupiących bezików. Lekka i pyszna wersja popularnego deseru. Taki deserek świetnie się sprawdzi na różne okazje, będzie pysznym dodatkiem do kawy.



Deser a'la tiramisu z crème pâtissière

szczegóły:

Porcje

2 szt.

Czas przygotowania

30min

Czas gotowania

2 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • espresso
  • 1 łyżka wódki/whisky/ amaretto
  • 200 g crème pâtissière
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 ły łyżki wrzątku
  • Biszkopty języczki
  • kilka bezików
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu, kurkumu,
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie


  • Żelatynę zalej wodą, dokładnie wymieszaj aby się rozpuściła.
  • Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Usmaż na maśle z dodatkiem cynamonu, kurkumy i cukru. 
  • Śmietankę ukręć z dodatkiem łyżeczki cukru, dodaj krem, żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 20 min aby masa zgęstniała.  
  • Biszkopty delikatnie zamoczy w kawie. 
  • Do kawy dodaj wódkę.
  • Warstwy: biszkopty, krem, jabłka, biszkopty, krem, pokruszone bezy
  • Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz