Tiramisu z truskawkami
Tiramisu z truskawkami, to letnia wersja dobrze znanego i lubianego deseru tiramisu.. Niezwykle owocowy deser jest idealny na letnie upały.
Przygotowuje się go podobnie jak klasyczną wersję. Biszkopty maczasz w musie, dodajesz krem, owoce, kolejna warstwę biszkoptów, krem i owoce.
Krem do tej wersji to szybki i bardzo smaczny krem mascarpone, który doskonale pasuje to tego deseru. Jeżeli chcesz, to możesz przygotować oryginalny krem do włoskiego tiramisu.
Wakacyjną wersję tiramisu możesz przygotować z dowolnych miękkich owoców : maliny, borówki, truskawki, brzoskwinie, morele.
Doskonałym dodatkiem bedzie też lemon curd , krem pistacjowy lub inny ulubiony.
Przygotowanie:
Jest bardzo proste ale wymaga cierpliwości, bo galaretka musi zgęstnieć.
- Kilka truskawek zblenduj i wymieszaj z 1/2 szkl wody
- Śmietankę z mascarpone, waniliąi cukrem pudrem ukręć na puszysty krem, pod koniec dodaj śmietan fix.
- Biszkopty obtocz w przygotowanym musie z truskawek.
- Wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów, na to część kremu, truskawki pokrojone w plastry, biszkopty, krem i truskawki.
- Wstaw do lodówki
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma 27×17
- 1 mikser z misą
- 1 głęboki talerz
- 1 blender
Składniki
- 1 op. podłużnych biszkoptów
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki wanilii
- 1 kg truskawek
- 1 op. śmietan-fix
Przygotowanie
- Kilka truskawek zblenduj i wymieszaj z 1/2 szkl wody.
- Śmietankę z mascarpone, waniliąi cukrem pudrem ukręć na puszysty krem, pod koniec dodaj śmietan fix.
- Biszkopty obtocz w przygotowanym musie z truskawek. Wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów, na to część kremu, truskawki pokrojone w plastry, biszkopty, krem i truskawki. Wstaw do lodówki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!