Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami, to letnia wersja dobrze znanego i lubianego deseru tiramisu.. Niezwykle owocowy deser jest idealny na letnie upały.

Przygotowuje się go podobnie jak klasyczną wersję. Biszkopty maczasz w musie, dodajesz krem, owoce, kolejna warstwę biszkoptów, krem i owoce.

Krem do tej wersji to szybki i bardzo smaczny krem mascarpone, który doskonale pasuje to tego deseru. Jeżeli chcesz, to możesz przygotować oryginalny krem do włoskiego tiramisu.

Wakacyjną wersję tiramisu możesz przygotować z dowolnych miękkich owoców : maliny, borówki, truskawki, brzoskwinie, morele.

Doskonałym dodatkiem bedzie też lemon curd , krem pistacjowy lub inny ulubiony.

Zobacz również

Omlet z truskawkami
Omlet z truskawkami, to smak wczesnej wiosny i lata. Puszysty omlet przygotowany z samych jajek z dodatkiem jogurtu greckiego i truskawek, to przepis na doskonałe śniadanie.
Sprawdź przepis
omlet z truskawkami

Przygotowanie:

Jest bardzo proste ale wymaga cierpliwości, bo galaretka musi zgęstnieć.

  • Kilka truskawek zblenduj i wymieszaj z 1/2 szkl wody
  • Śmietankę z mascarpone, waniliąi cukrem pudrem ukręć na puszysty krem, pod koniec dodaj śmietan fix.
  • Biszkopty obtocz w przygotowanym musie z truskawek.
  • Wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów, na to część kremu, truskawki pokrojone w plastry, biszkopty, krem i truskawki.
  • Wstaw do lodówki

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami, to letnia wersja dobrze znanego i lubianego deseru tiramisu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Tiramisu z truskawkami
Czas przygotowania 20 minuty
Czas w lodówce: 4 godziny
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 27×17
  • 1 mikser z misą
  • 1 głęboki talerz
  • 1 blender

Składniki
  

  • 1 op. podłużnych biszkoptów
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 1 kg truskawek
  • 1 op. śmietan-fix

Przygotowanie

  • Kilka truskawek zblenduj i wymieszaj z 1/2 szkl wody.
  • Śmietankę z mascarpone, waniliąi cukrem pudrem ukręć na puszysty krem, pod koniec dodaj śmietan fix.
  • Biszkopty obtocz w przygotowanym musie z truskawek. Wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów, na to część kremu, truskawki pokrojone w plastry, biszkopty, krem i truskawki. Wstaw do lodówki
tagi ciasto bez pieczenia, deser bez pieczania, tiramisu z truskawkami, truskawki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG