Dżem i sok z czerwonych mirabelek
Dżem i sok z czerwonych mirabelek, słodko-kwaśny o pięknym kolorze. Warto zrobić nawet małą ilość aby moc się cieszyć ich smakiem.
szczegóły:
Porcje
4+3
Czas przygotowania
60 godz.
Czas gotowania
60 godz.
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Mirabelki zasyp 500g cukru, odstaw na noc do lodówki.
- Owoce przełóż na sito, przemieszaj aby ściekł cały sok. Przełóż do garnka, dodaj 100g cukru, zagotuj.
- Owoce zblenduj, sprawdź smak. Jak będą za kwaśne dodaj 100g cukru i 1 opakowanie żel-fixu. Wymieszaj i ponownie zagotuj ( około 2 min). Przełóż do słoików i pasteryzuj w gotującej się wodzie przez 20 min.
- Sok zagotuj, przelej do słoików, pasteryzuj przez 20 min.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!