Dżem i sok z czerwonych mirabelek, słodko-kwaśny o pięknym kolorze. Warto zrobić nawet małą ilość aby moc się cieszyć ich smakiem.
Ocena: -
Sylwia
Komentarze: 0
12/08/2022
Dżem i sok z czerwonych mirabelek
Dżem i sok z czerwonych mirabelek, słodko-kwaśny o pięknym kolorze. Warto zrobić nawet małą ilość aby moc się cieszyć ich smakiem.
szczegóły:
Porcje
4+3
Czas przygotowania
60 godz.
Czas gotowania
60 godz.
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
1,5 kg mirabelek ( waga bez pestek)
700g cukru
1 opakowanie żel-fixu 2:1
Przygotowanie
Mirabelki zasyp 500g cukru, odstaw na noc do lodówki.
Owoce przełóż na sito, przemieszaj aby ściekł cały sok. Przełóż do garnka, dodaj 100g cukru, zagotuj.
Owoce zblenduj, sprawdź smak. Jak będą za kwaśne dodaj 100g cukru i 1 opakowanie żel-fixu. Wymieszaj i ponownie zagotuj ( około 2 min). Przełóż do słoików i pasteryzuj w gotującej się wodzie przez 20 min.
Sok zagotuj, przelej do słoików, pasteryzuj przez 20 min.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem. Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!