Racuchy na zsiadłym mleku
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami, to ekspresowe placuszki, które przygotujesz na śniadanie lub kolację.
Racuchy na zsiadłym mleku, z dodatkiem sody i proszku do pieczenia, nie wymagają wyrastania jak racuchy na drożdżach. Wystarczy wymieszać składniki i można smażyć. Placuszki wychodzą bardzo miękkie, puszyste i rozpuszczają się w ustach. Są delikatnie wilgotne od tartych jabłek.
Przygotowanie
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki połącz w misce i masa jest już gotowa do smażenia.
Mleko zsiadłe możesz zastąpić kefirem.
Jabłka- dowolna odmiana, mogą być starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Omlet owsiany z karmelizowanymi jabłkami
Sprzęt
- 1 miska
- 1 tarka z dużymi oczkami
- 1 patelnia do smażenia
Składniki
- 400 g zsiadłego mleka
- 2 szt. jajka
- 2 szt. duże jabłka
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- ½ szkl. cukru
- 1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film z przygotowania
- Kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!