Racuchy na zsiadłym mleku

Racuchy na zsiadłym mleku

Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami, to ekspresowe placuszki, które przygotujesz na śniadanie lub kolację.

Racuchy na zsiadłym mleku

Racuchy na zsiadłym mleku

Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami, to ekspresowe placuszki, które przygotujesz na śniadanie lub kolację.

Racuchy na zsiadłym mleku, z dodatkiem sody i proszku do pieczenia, nie wymagają wyrastania jak racuchy na drożdżach. Wystarczy wymieszać składniki i można smażyć. Placuszki wychodzą bardzo miękkie, puszyste i rozpuszczają się w ustach. Są delikatnie wilgotne od tartych jabłek.

Przygotowanie


Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki połącz w misce i masa jest już gotowa do smażenia.

Mleko zsiadłe możesz zastąpić kefirem.

Jabłka- dowolna odmiana, mogą być starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Omlet z rabarbarem

Omlet owsiany z karmelizowanymi jabłkami

Omlet czekoladowy

Omlet z cukinią i śliwkami

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Racuchy na zsiadłym mleku

Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami, to ekspresowe placuszki, które przygotujesz na śniadanie lub kolację.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Racuchy na zsiadłym mleku
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Danie Obiad, Śniadanie
Kuchnia polska
Porcje 18 szt

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 tarka z dużymi oczkami
  • 1 patelnia do smażenia

Składniki
  

  • 400 g zsiadłego mleka
  • 2 szt. jajka
  • 2 szt. duże jabłka
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ½ szkl. cukru
  • 1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie

  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  • Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Film z przygotowania

  • Kroki
tagi placki, placki z jabłkiem, racuchy, racuchy z jabłkiem
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!