Omlet cesarski

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Omlet cesarski Kaiserschmarrn. Austriacki deser, omlet smażony w kawałkach. Puszysty, delikatny omlet będzie doskonałym dodatkiem do owoców, dżemów, powideł.

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Omlet cesarski Kaiserschmarrn. Austriacki deser, omlet smażony w kawałkach. Puszysty, delikatny omlet będzie doskonałym dodatkiem do owoców, dżemów, powideł. To proste i efektowne śniadanie, które można zrobić w wersji klasycznej jak i bg.



Omlet cesarski Kaiserschmarrn

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

3 min

Czas gotowania

6 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 4 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • Wanilia
  • 1/2 szkl maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • c. puder do posypania
  • Sos
  • usmażone owoce: rabarbar, maliny, jeżyny wymieszaj z jogurtem naturalnym ( kozi)

………..

  • Wersja BG
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl mleka
  • Wanilia
  • 2/3 szkl maki ryżowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • Szczypta sody

Przygotowanie


  • Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywna pianę.
  • Do żółtek dodaj mleko, mąkę, wanilie, wymieszaj na jednolitą masę.  Białka dodaj do masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • W wersji bg wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, masa ma się dobrze napowietrzyć, powinna być gęsta.
  • Masło klarowane rozpuść na patelni, wylej masę, smaż pod przykryciem do ścięcia się masy, następnie odwróć. Po odwróceniu omlet porozrywaj i smaż około 1 min. do zarumienienia 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.