Omlet cesarski Kaiserschmarrn
Omlet cesarski Kaiserschmarrn, to austriacki słodki deser, omlet porozrywany na kawałki. Puszysty, delikatny omlet będzie doskonałym dodatkiem do owoców, dżemów, powideł. To proste i efektowne śniadanie, które można zrobić w wersji klasycznej jak i bg.
W tradycyjnej wersji używa się rodzynek nasączonych w rumie. Możesz z nich zrezygnować jeżeli nie lubisz rodzynek lub nie pijesz alkoholu.
Przygotowując omlet cesarski nie musisz się obawiać tego, że cos popęka i się rozpadnie. To jego wielka zalet 🙂
Przygotowanie
Przygotowanie jest bardzo proste i przypomina klasyczny omlet. Różnica jest pod koniec smażenia, rozrywasz omlet na mniejsze kawałki i posypujesz cukrem pudrem.
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywna pianę.
- Do żółtek dodaj mleko, mąkę, wanilie, wymieszaj na jednolitą masę. Do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
- Masło klarowane rozpuść na patelni, wylej masę, smaż pod przykryciem do ścięcia się masy, następnie odwróć. Porozrywaj na mniejsze kawałki, smaż około 1 min. do zarumienienia Posyp cukrem pudrem.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 blender
- 1 miska
- 1 patelnia 24 cm
Składniki
- 2 szt. jajka
- 35 g mąki
- 25 g mleka
- ½ łyżeczki wanilii
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki rodzynki namoczone w rumie opcjonalnie
Dodatki:
- 2 łyzki cukru pudru do posypania
- 1 szt. masło klarowane do smażenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ⅓ szkl. smażone maliny i borowki
Przygotowanie
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywna pianę.
- Do żółtek dodaj mleko, mąkę, wanilie, wymieszaj na jednolitą masę. Do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
- Masło klarowane rozpuść na patelni, wylej masę, smaż pod przykryciem do ścięcia się masy, następnie odwróć. Porozrywaj na mniejsze kawałki, smaż około 1 min. do zarumienienia Posyp cukrem pudrem.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!