omlet cesarski

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Omlet cesarski Kaiserschmarrn, to austriacki słodki deser, omlet porozrywany na kawałki.

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Omlet cesarski Kaiserschmarrn, to austriacki słodki deser, omlet porozrywany na kawałki. Puszysty, delikatny omlet będzie doskonałym dodatkiem do owoców, dżemów, powideł. To proste i efektowne śniadanie, które można zrobić w wersji klasycznej jak i bg.

 W tradycyjnej wersji używa się rodzynek nasączonych w rumie. Możesz z nich zrezygnować jeżeli nie lubisz rodzynek lub nie pijesz alkoholu.

Przygotowując omlet cesarski nie musisz się obawiać tego, że cos popęka i się rozpadnie. To jego wielka zalet 🙂

Zobacz również

Dutch Baby z truskawkami
Dutch Baby z truskawkami oraz jogurtem naturalnym to pomysł na pyszne i pięknie wyglądające śniadanie. Dutch Baby to pieczony naleśnik, z lekko chrupiącą skórką i puszystym środkiem. Jest to doskonały wybór na weekendowe słodkie śniadanie, które jest szybkie i proste w przygotowaniu.
Sprawdź przepis
Dutch Baby z truskawkami

Przygotowanie

Przygotowanie jest bardzo proste i przypomina klasyczny omlet. Różnica jest pod koniec smażenia, rozrywasz omlet na mniejsze kawałki i posypujesz cukrem pudrem.

  • Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywna pianę.
  • Do żółtek dodaj mleko, mąkę, wanilie, wymieszaj na jednolitą masę.  Do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
  • Masło klarowane rozpuść na patelni, wylej masę, smaż pod przykryciem do ścięcia się masy, następnie odwróć. Porozrywaj na mniejsze kawałki, smaż około 1 min. do zarumienienia Posyp cukrem pudrem.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Omlet cesarski Kaiserschmarrn, to austriacki deser. Omlet smażony w kawałkach.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
omlet cesarski
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Danie Śniadanie
Kuchnia austriacka
Porcje 1 os.

Sprzęt

  • 1 blender
  • 1 miska
  • 1 patelnia 24 cm

Składniki
  

  • 2 szt. jajka
  • 35 g mąki
  • 25 g mleka
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki rodzynki namoczone w rumie opcjonalnie

Dodatki:

  • 2 łyzki cukru pudru do posypania
  • 1 szt. masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szkl. smażone maliny i borowki

Przygotowanie

  • Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywna pianę.
  • Do żółtek dodaj mleko, mąkę, wanilie, wymieszaj na jednolitą masę.  Do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
  • Masło klarowane rozpuść na patelni, wylej masę, smaż pod przykryciem do ścięcia się masy, następnie odwróć. Porozrywaj na mniejsze kawałki, smaż około 1 min. do zarumienienia Posyp cukrem pudrem.
tagi Kaiserschmarrn, omlet, omlet na słodko, śniadanie
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!