omlet cesarski

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Omlet cesarski Kaiserschmarrn, to austriacki słodki deser, omlet porozrywany na kawałki.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
30/06/2021

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Omlet cesarski Kaiserschmarrn, to austriacki słodki deser, omlet porozrywany na kawałki. Puszysty, delikatny omlet będzie doskonałym dodatkiem do owoców, dżemów, powideł. To proste i efektowne śniadanie, które można zrobić w wersji klasycznej jak i bg.

 W tradycyjnej wersji używa się rodzynek nasączonych w rumie. Możesz z nich zrezygnować jeżeli nie lubisz rodzynek lub nie pijesz alkoholu.

Przygotowując omlet cesarski nie musisz się obawiać tego, że cos popęka i się rozpadnie. To jego wielka zalet 🙂

Zobacz również

Dutch Baby z truskawkami
Dutch Baby z truskawkami oraz jogurtem naturalnym to pomysł na pyszne i pięknie wyglądające śniadanie. Dutch Baby to pieczony naleśnik, z lekko chrupiącą skórką i puszystym środkiem. Jest to doskonały wybór na weekendowe słodkie śniadanie, które jest szybkie i proste w przygotowaniu.
Sprawdź przepis
Dutch Baby z truskawkami

Przygotowanie

Przygotowanie jest bardzo proste i przypomina klasyczny omlet. Różnica jest pod koniec smażenia, rozrywasz omlet na mniejsze kawałki i posypujesz cukrem pudrem.

  • Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywna pianę.
  • Do żółtek dodaj mleko, mąkę, wanilie, wymieszaj na jednolitą masę.  Do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
  • Masło klarowane rozpuść na patelni, wylej masę, smaż pod przykryciem do ścięcia się masy, następnie odwróć. Porozrywaj na mniejsze kawałki, smaż około 1 min. do zarumienienia Posyp cukrem pudrem.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Omlet cesarski Kaiserschmarrn, to austriacki deser. Omlet smażony w kawałkach.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
omlet cesarski
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Danie Śniadanie
Kuchnia austriacka
Porcje 1 os.

Sprzęt

  • 1 blender
  • 1 miska
  • 1 patelnia 24 cm

Składniki
  

  • 2 szt. jajka
  • 35 g mąki
  • 25 g mleka
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki rodzynki namoczone w rumie opcjonalnie

Dodatki:

  • 2 łyzki cukru pudru do posypania
  • 1 szt. masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szkl. smażone maliny i borowki

Przygotowanie

  • Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywna pianę.
  • Do żółtek dodaj mleko, mąkę, wanilie, wymieszaj na jednolitą masę.  Do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
  • Masło klarowane rozpuść na patelni, wylej masę, smaż pod przykryciem do ścięcia się masy, następnie odwróć. Porozrywaj na mniejsze kawałki, smaż około 1 min. do zarumienienia Posyp cukrem pudrem.
tagi Kaiserschmarrn, omlet, omlet na słodko, śniadanie
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG